"Avem multe de făcut pentru a adera la euro la momentul potrivit. (…) România îndeplineşte toate cele patru criterii de la Maastricht, dar marea provocare este să asigurăm stabilitatea acestora în timp. Viitoarea misiune a politicilor economice este să păstreze echilibrele macroeconomice dobândite cu atât de multe eforturi, concentrându-se pe reformele structurale", a precizat guvernatorul BNR.

El s-a referit în special la creşterea eficienţei în sectoare cheie ale economiei, precum energia şi transporturile, la rezolvarea problemelor cu şomajul în rândul tinerilor, prin reforme în educaţie, la îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene şi la îmbunătăţirea calităţii infrastructurii, în special cea de drumuri.

Guvernatorul BNR a reamintit evoluţia economie post-criză şi a atras atenţia autorităţilor că orice greşeală de politici economice va genera corecţii extrem de dureroase, al căror efect va dura mult în timp.

"Corecţiile sunt întotdeauna dificil de explicat şi de înţeles de către publicul larg. Sfatul meu este: Nu faceţi greşeli pentru că a le corecta devine dureros", a mai spus Isărescu.

Şeful BNR a reamintit şi riscurile date de contextul geopolitic, respectiv de situaţia încă nerezolvată din Grecia şi conflictul din Ucraina. În opinia sa, factorii de risc generaţi în acest context pot influenţa deciziile investitorilor şi, implicit, direcţia şi volumul fluxurilor de capital, care ar putea duce la fluctuaţii mai mari ale cursului de schimb al monedei naţionale.

Alte incertitudini provin, potrivit guvernatorului BNR, de la divergenţele în creştere dintre politicile monetare practicate de marile bănci centrale le lumii, care pot, de asemenea, să influenţeze dinamica fluxurilor de capital şi, implicit, volatilitatea cursului de schimb.

SURSA: Agerpres


Te-ar putea interesa și: