„Nu putem să ne mișcăm fără să nu ne uităm la celelalte state care au decis să majoreze dobânda cheie. Credem că spre sfârșitul anului aducem inflația înapoi in ținte”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR).

„Vom interveni în piață, în special pentru băncile care au exces de lichiditate, pentru a-și plasa mai bine banii. Vom păstra puțină flexibilitate, pentru a interveni când e cazul”, a precizat șeful băncii centrale.

Inflația a urcat în luna decembrie 2017 la 3,33% de la 3,23% în noiembrie, potrivit BNR, majorare datorată creșterii prețurilor la alimente și tutun. Banca centrală prognozează că inflația va crește pe termen scurt.

Influențele majorării țin de politica fiscală și cea a veniturilor guvernului, dar și de incertitudinile de pe piețele internaționale, a arătat Isărescu.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 8 februarie 2018, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

De asemenea, instituţia a mai decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an de la 1% pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,25% pe an, de la 3% pe an.

O altă hotărâre vizează păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.