“La nouă luni suntem la mai puţin de 70% faţă de 2009. Diferenţa este extrem de mare, nu văd cum s-ar putea accelera. Şansele de a avea absorbţia în 2010 sub 2009 sunt extrem de mari. Agricultura şi silvicultura sunt singura zonă care va depăşi absorbţia de anul trecut”, a spus Isărescu la un simnar pe tema fondurilor europene organizat la banca centrală.
Guvernatorul BNR crede că există interes pentru absorbţie atât din partea companiilor, cât şi din partea BNR, a Guvernului şi a Preşedinţiei, dar gradul redus de atragere a banilor are drept cauze “neînţelegere, lipsă de interes, delăsare”.
“BNR are interes major să se absoarbă aceşti bani, pentru că apare întrebarea din ce plătim 20 miliarde euro, din cele 30 miliarde fonduri de la UE. Deci avem interes (…) Guvernul? Păi ar însemna o mare duplicitate. Preşedintele? Nu facem aici osanale, a spus-o de atâtea ori că reprezintă o prioritate naţională. Deci la vârf există interes. Poate nu e interes pe lanţul de aprobări, ceea ce înseamnă că nu e făcut cum trebuie. Ei ar trebui să-şi ia banii pe bază de realizări, nu doar cantitative, ci şi calitative”, a completat Isărescu.
Oficialul BNR consideră că la nivel micro interesul este şi mai legitim, întrucât aceste transferuri de bani înseamnă o capitalizare a firmelor româneşti.
Sursa: Mediafax