‘Nu a fost decizie grea, a fost una normală. Ne-am uitat la evoluţia generală a inflaţiei care, în special datorită efectului de bază, va avea o mişcare descendentă semnificativă în următoarele două luni. Uitaţi cum a evoluat inflaţia în iulie şi august anul trecut, creşteri pozitive destul de mari- 0,6 – 0,7%-dacă nu mă înşel, în septembrie anul trecut a fost chiar şi de 1 şi ceva şi, după toate datele, având în vedere anul agricol bun sau normal, cel puţin în iulie şi august vom avea creşteri negative’, a spus Isărescu.
Acesta a precizat că se aşteaptă ca săptămâna viitoare, când se va anunţa rata inflaţiei pe iulie, să se constate o scădere de câteva procente.
‘La fel se va întâmpla şi în august, când cifra (privind inflaţia n.r) se va anunţa în septembrie. La acest lucru ne-am uitat. O scădere abruptă, ne-am aşteptat la ea, am tot semnalizat acest lucru, probabil că amploarea scăderilor care vor urma este ceva mai mare decât prognoza de acum câteva luni’, a explicat Isărescu.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, în şedinţa de luni, reducerea dobânzii cheie la 4,5% pe an de la 5% pe an, începând cu data de 6 august 2013.