"Până aseară plătiserăm deja fermierilor 134 de milioane de euro pentru că am reuşit să accelerăm procesul. Dacă în 8 aprilie am plătit 38 de milioane de euro, ieri (miercuri n.r.) am ajuns la 58 de milioane de euro", a spus Irimescu.

Acesta a precizat că au fost găsite resurse financiare pentru plata integrală a subvenţiilor, în valoare totală de 1,3 miliarde de euro, în condiţiile în care 800 de milioane de euro provin din Fondul de Privatizare.

"Cu sprijinul ministrului Finanţelor, Anca Dragu, am reuşit ca pe lângă cele 800 de milioane de euro din Fondul de Privatizare să găsim resurse până la 1,3 miliarde de euro pentru plata integrală a subvenţiilor, până când vom avea rambursarea de la Uniunea Europeană. Ea se face în cel mult două luni, adică la sfârşitul lunii iunie. Am reuşit astfel să rezolvăm şi această problemă delicată", a adăugat ministrul Agriculturii.

Potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), până luni a fost autorizată la plată o sumă de 200 de milioane de euro pentru un număr 613.692 de fermieri.

"APIA a autorizat la plată până în acest moment suma de 200 de milioane de euro pentru un număr 613.692 de fermieri. În continuare pentru noi rămâne o prioritate să facem plăţile pentru toate schemele şi pentru toate măsurile de sprijin (…)", a declarat, luni, directorul general al APIA, Ioan Merca, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că, în decursul lunii mai, APIA va demara şi plăţile pentru sprijinul cuplat pe zootehnie, astfel încât la 30 iunie să se finalizeze integral toate plăţile pentru campania 2015.

În campania 2015, APIA a efectuat plăţile în avans pe suprafaţă autorizând la plată suma de 255,4 milioane euro dintr-un total de 1,59 miliarde de euro pentru un număr de 602.159 fermieri. Diferenţa de plată de 1,34 miliarde de euro aferentă plăţilor directe pe suprafaţă se va efectua în conformitate cu prevederile regulamentelor comunitare, până la data de 30 iunie 2016.

SURSA: Agerpres