Compania petrolieră naţională a Iranului – NIOC – nu va fi privatizată iar Guvernul va păstra până la 20% din firmele din 'industriile importante'. Unele firme din domeniul rafinării şi petrochimiei ar putea fi privatizate, a explicat Mohammad Reza Nematzadeh. 

Acesta a adăugat că Iranul s-ar putea să se alăture din nou sistemului SWIFT de plăţi bancare internaţionale, după trei luni de la ridicarea sancţiunilor. Iranul nu a avut acces la Swift, serviciul de transfer de date bancare cu sediul în Belgia, din cauza sancţiunilor. 

După mai mult de un deceniu de negocieri, Iranul şi statele din grupul '5 plus 1' (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania) au ajuns în 14 iulie la un acord cuprinzător care pune capăt preocupărilor occidentale privind programul nuclear controversat al Teheranului. În urma încheierii acestui acord, o serie de sancţiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate. 

Eliminarea sancţiunilor va permite Iranului, ţară ale cărei rezerve de petrol se situează pe locul patru la nivel mondial, să-şi reia treptat exporturile de petrol.

AGERPRES