Se pare că două rachete au fost trase în direcţia avionului Boeing 737 al Ukraine International Airlines, doborât la 8 ianuarie de forţele armate iraniene, potrivit unui raport de anchetă preliminar al Organizaţiei Aviaţiei Civile Iraniene (CAO), informează AFP, citată de agerpres.

“Anchetatorii (…) au obţinut acces la informaţii (ale Statului Major iranian) şi au descoperit că două rachete (…) M1-TOR au fost trase în direcţia avionului dinspre nord”, se spune în raportul publicat în noaptea de luni spre marţi pe site-ul CAO.

“Efectul acestor (tiruri de) rachete asupra accidentului şi analiza acestei acţiuni sunt în curs de investigare”, se mai spune în document, care confirmă astfel o informaţie a cotidianul The New York Times care a susţinut că a identificat o înregistrare video ce arăta că două rachete au fost trase în direcţia avionului.

 

Și-au asumat “responsabilitatea totală”

Asumându-şi “responsabilitatea totală” pentru accident, generalul de brigadă Amirali Hajizadeh, şeful departamentului aerospaţial al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică iraniană, a vorbit în acea zi de o singură “rachetă cu rază de acţiune scurtă”, trasă în direcţia aparatului.

 

Ce măsuri a luat Iranul

 

Autorităţile iraniene au anunţat că mai multe persoane au fost arestat în legătură cu doborârea avionului ucrainean lângă Teheran. „Am efectuat investigaţii intensive şi câteva persoane au fost arestate”, a declarat marţi un purtător de cuvânt al ministerului justiţiei, citat de agenţia de presă Isna. Acesta nu a precizat însă din ce instituţii fac parte suspecţii.

Avionul companiei Ukraine International Airlines a fost lovit de o rachetă pe 8 ianuarie, la scurt timp după ce forţele iraniene au lansat rachete asupra unor baze din Irak folosite de militarii americani. Gărzile Revoluţionare iraniene au recunoscut că au greşit, considerând aeronava civilă o ameninţare pentru o instalaţie militară, la scurt timp după decolare.