Acordul, cu o durată de 10 ani, va permite ridicarea sancţiunilor internaţionale în schimbul garanţiilor că Iranul nu se va dota cu arma atomică şi prevede un mecanism de reintroducere aproape automată ('snapback') a acestor sancţiuni dacă Teheranul nu îşi va respecta angajamentele. 

Potrivit scrisorii obţinute de AFP, cei 5 membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (SUA, China, Rusia, Franţa, Marea Britanie) se angajează să prelungească acest mecanism după perioada de validitate a acordului de la Viena. 

'Timp de o perioadă de cinci ani' suplimentari, statele din grupul 5+1 'vor menţine în vigoare principiul care prevede reinstituirea de măsuri în cazul în care Iranul nu va respecta în mod semnificativ unul sau altul dintre angajamentele sale' incluse în acordul de la Viena. 

În acest scop, după 10 ani, membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate se angajează să fie adoptată 'o nouă rezoluţie a Consiliului, care va reinstaura acest mecanism pentru o perioadă de cinci ani suplimentari'. 

Scrisoarea, semnată de miniştrii de externe din grupul 5+1 şi de şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, şi datată 14 iulie, a fost adresată secretarului general al ONU, Ki-moon, care a transmis-o apoi Consiliului de Securitate. 

Consiliul de Securitate urmează să adopte în zilele următoare o rezoluţie care va deschide calea către ridicarea treptată şi condiţionată a sancţiunilor impuse Teheranului.

AGERPRES