Petrolul irakian suplimentar este de aproximativ 800.000 de barili pe zi, mai mult decât livrează în acest moment Qatar, un alt membru al OPEC. Restul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol este de aşteptat să-şi alinieze politiciele referitoare la cotele de producţie la o reuniune din 5 iunie.

Ca și în lunile precedente, Irakul s-ar putea să nu-şi atingă ținta pe luna Iunie – capacitatea de export este în prezent limitată la 3,1 milioane de barili pe zi, a declarat ministrul adjunct al petrolului Fayyad al-Nimaa.

Totuşi, orice cantitate suplimentară de petrol irakian înseamnă în mod inevitabil că OPEC se va abate şi mai mult de mai de la obiectivul comun de 30 de milioane de barili pe zi, spune Morgan Stanley.

Sfidând pericolul reprezentat de militanţii Statului Islamic, Irakul a mărit exporturile atât în sudul șiit – unde operează companii precum BP Plc și Royal Dutch Shell Plc – dar şi în regiunea kurdă din nord, care anul trecut a ajuns la un compromis temporar cu guvernul federal privind dreptul de a vinde petrol în mod independent.