Florin Iordache, primul ministru al justiției din ultima guvernare PSD, dat jos după manifestații de stradă, a trecut prin comisia pe care o conduce mai multe modificări aduse codului de procedură penală, după ce trecuse și modificările pentru codul penal. Urmează votul in plen care, dacă va fi favorabil, va avea aproape aceeași valoare ca celebra OUG 113, care a dus la retragerea lui Iordache.

Modificările legilor justiției au fost principala temă a guvernării PSD.  Deși schimbările sunt foarte dorite la nivelul conducerii partidului, având în vedere că, după cum au arătat de mai multe ori presa și o parte a juriștilor, vor aduce avantaje celor cu probleme penale, ele au fost amânate sau respinse de la nivelul executivului. Din această cauază au fost schimbați prim miniștrii sau miniștrii, cel mai recent caz fiind cel al lui Tudorel Toader.

De schimbări ar putea beneficia inclusiv șeful PSD, Liviu Dragnea.

Varianta găsită acum a fost trecerea prin Parlament, iar comisia juridică a lui Iordache este primul pas.

Comisia parlamentară specială pentru legile justiției a adoptat, marți, un raport de modificare a Codului de Procedură Penală. Parlamentarii au eliminat din varianta adoptată de Senat mai multe articole declarate neconstituționale de CCR.

Codul Penal și Codul de Procedură Penală vor intra, miercuri, la vot final, în Camera Deputaților, for decizional.

În cazul adoptării, codurile penale vor ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Opoziția a anunțat că va ataca din nou la CCR Codul Penal și Codul de Procedură Penală.