„Premierul a adoptat într-o ședință-maraton aseară mai multe măsuri de sprijin pentru sectoarele economice afectate în mod direct de criza de coronavirus. Care e abordarea Guvernului în această perioadă? Avem, pe de o parte, domenii economice direct afectate de criza de coronavirus și pentru acestea am venit cu măsuri de sprijin.

  • Șomajul tehnic pentru angajații care sunt disponibilizați în această perioadă. Asigurăm plata a 75% din salariul mediu brut pe economie pentru cei care sunt disponibilizați în această perioadă. Ne așteptăm să fie până la un milion de salariați disponibilizați, trimiși în șomaj tehnic, ca urmare a efectelor negative a epidemiei de coronavirus.
  • Avem facilitatea zilelor libere pentru părinți, o facilitate pe care ne-am asumat să o aplicăm și în acest sens vom deconta practic plata concediilor pentru părinții care stau cu copiii în îngrijire, ca urmare a suspendării cursurilor școlare pe perioada situației de urgență. Vorbim despre părinți care vor beneficia de 75% din salariul mediu brut pe economie pentru o zi lucrătoare. Această facilitate nu se aplică pentru părinți, dacă unul dintre aceștia beneficiază deja de diverse forme de sprijin sau de asistență socială din bugetul asigurărilor sociale de stat.
  • Aici avem câteva excepții importante. Sunt sectoare economice care trebuie să funcționeze pentru a asigura o activitate normală în economie. Vorbim de sectorul energetic, de utilități, de comerț alimentar, siguranța națională și sistemul sanitar. Pentru aceste sectoare această facilitate se aplică doar cu acordul angajatorului. Pentru domeniile prevăzute în decretul prezidențial privind situația de urgență, cei care nu pot beneficia de această facilitate, beneficiază de un spor la salariu, în măsura posibilităților, care să acopere această constrângere.
  • Venim cu măsuri de sprijin pentru dezvoltarea afacerilor. Aici vorbim de scheme de garantare pentru IMM-uri. Avem două scheme de garantare. Una pentru finanțarea creditelor pentru investiții pentru IMM-uri, până la 10 milioane de lei și garantăm în proporție de 80% cu comision 0 și dobandă subvenționată de stat 100%. De asemenea, vorbim de o schemă de garantare pentru capital de lucru de până la 1 milion de lei pentru IMM-uri cu posibilitatea de garantare din partea statului de până la 90% a acestei linii de finanțare, din nou cu comision de administrare zero și dobândă zero.
  • Venim cu măsuri de sprijin pentru cei care, în perioada următoare, vor face eforturi pentru a-și continua activitatea. Vom amâna la plată, vorbim de impozite și taxe pentru proprietate, pe clădiri, pe mijloacele de transport, care vor fi amânate de la 31 martie până la 30 iunie, pe de o parte. Pe de altă parte, suspendăm tot ce înseamnă propriri, executări silite din partea statului, pentru diverse cranțe bugetare, cu excepția celor care sunt stabilite prin hotărâri judecătorești în cauze penale.
  • Pentru IMM-uri, pentru perioada situației de urgență, am introdus facilitatea de amânare la plată a cheltuielilor cu utilitățile și plata chiriei. Aceste IMM-uri au fost lovite în mod direct de anumite măsuri restrictive prevăzute în cazul situației de urgență și ele trebuie sprijinite în această perioadă”, a explicat Ionel Dancă printr-un video postat pe pagina sa de Facebook.