Dezvăluire istorică despre Ion Iliescu

Acum 34 de ani, în data de 28 ianuarie 1990, Bucureștiul a fost martorul primei mineriade, un eveniment tulburător ce a rămas adânc înrădăcinat în memoria colectivă a românilor.

Această perioadă marcată de agitație și tensiune s-a desfășurat în contextul unei lupte politice aprige și a reacției abrupte a autorităților la protestele din Piața Universității.

Originea primei mineriade poate fi găsită în anunțul Frontului Salvării Naționale (FSN) că va candida ca partid politic la alegerile din 20 mai 1990. Decizia FSN a stârnit nemulțumirea bucureștenilor, iar partidele istorice, PNL și PNȚCD, au organizat o manifestație de protest pe 28 ianuarie.

În același timp, FSN a pregătit o contra-manifestație, aducând în Capitală 5.000 de mineri din Valea Jiului, sub pretextul „restabilirii ordinii”.

Seara, Piața Universității era inundată de contramanifestanți înarmați cu topoare și răngi, strigând lozinci precum:

  • „Moarte intelectualilor!”
  • „Moarte lui Coposu!”
  • „Noi muncim, nu gândim!”

Ciocnirile violente dintre cele două tabere au dus la zeci de răniți. Minerii, împreună cu forțele de ordine și liderii FSN, au desfășurat:

  • raiduri;
  • percheziții;
  • rețineri ilegale la sediile partidelor istorice.

“Regrupați în FSN, securiștii și comuniștii controlează totul, inclusiv TVR, pe care-l transformă într-o mașinărie infernală de manipulare a populației. Pe 23 ianuarie, PNȚCD și PNL iau toate aprobările necesare, astfel că mitingul de protest din 28 este perfect legal.

Însă noua putere acuză că se încearcă o lovitură de stat, iar principalele mijloace mass-media preiau mesajul și manipulează întreaga țară. TVR refuză să transmită manifestația din Piața Victoriei pe motiv că ar fi ceață.

Ca să câștige timp, Iliescu îi primește pe delegații opoziției pentru discuții. În acest timp, în culise, Puterea pregătește represiunea. Regimul FSN reacționează violent și cheamă minerii, ‘ca să restabilească ordinea’. N-au făcut decât să preia planul lui Ceaușescu, care în decembrie 1989 pregătise minerii să-i aducă la București, să bată revoluționarii.

Ceaușescu n-a mai apucat să facă asta pentru că a fost răsturnat, dar a făcut-o Iliescu”, îşi aminteşte politologul Stelian Tănase, unul dintre liderii de atunci ai Pieţei Universităţii.

Ion Iliescu
Ion Iliescu / SURSA FOTO: Dreamstime

Haosul și violența domneau pe străzile din București

În 29 ianuarie, haosul și violența domneau pe străzile Capitalei, iar minerii violenți terorizau pe oricine le ieșea în cale. Liderul PNȚCD, Corneliu Coposu, a trebuit să fie salvat din calea ortacilor, fiind scos de premierul de atunci, Petre Roman. În context, el a fost transportat cu o tanchetă.

Chiar și în prezent, numărul exact al protestatarilor din 28 ianuarie 1990 rămâne disputat. Cifrele oficiale vorbesc despre un număr de 20.000 de participanți. Estimările neoficiale indică un număr de aproximativ 100.000 de oameni.

În urma presiunii exercitate de stradă, Ion Iliescu a fost forțat să constituie Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), o mișcare care a marcat începutul unei perioade de tranziție politica tumultuoase în România post-decembristă.