Ion Iliescu nu mai scapă în Dosarul Mineriadei din 1990: A vrut să dea o lovitură decisivă ideii de democrație

Ion Iliescu este audiat vineri, 26 aprilie, în Dosarul Mineriadei. Procurorii au ajuns deja, în această dimineaţă, la locuinţa fostului preşedinte. Având în vedere vârsta sa înaintată (94 de ani), el nu a putut merge personal la sediul Parchetului General.

În acest context, generalul Cătălin Ranco Pițu a spus care sunt probele care demonstrează că puterea politică de atunci a condus la o acțiune de pierderi omenești.

„Pentru a înțelege concret mineriada din iunie 1990 trebuie să facem un arc în timp și să ne întoarcem în decembrie 1989. La data de 22 decembrie puterea politico-militară a fost acaparată. Revoluția a fost confiscată de un grup care printr-o lovitură de stat a preluat puterea politico-militară.

Șeful politico-militar ajuns, începând cu 22 a fost Ion Iliescu. Acesta era un comunist convins, de altfel, tot la 22 decembrie, atunci când românii au avut posibilitatea să-l cunoască prin intermediul TVR acesta a lăudat valorile comuniste spunând că acestea au fost întinate de Nicolae Ceaușescu. El se adresa tuturor cu apelativul „tovarășe”. Primul său discurs din Balconul Central a început cu „stimați tovarăși”, după a fost huiduit”, a declarat el într-un interviu pentru Antena 3 CNN.

Potrivit fostului procuror șef al Secției Parchetelor Militare, studiile lui au fost finalizate la Moscova. El nu concepea ideea de existență a opoziției sau a mai multor partide politice într-un stat. La Moscova, el a fost influențat de ideologia conform căreia partidul unic trebuie să rămână singura entitate politică. Iar această gândire s-a văzut la Mineriada din 1990, spune el.

„Pe baza dovezilor din dosarul de la Mineriadă, Ion Iliescu, prin intermediul Mineriadei a vrut să dea o lovitură decisivă ideii de opoziție și în felul acesta ideii de democrație. El nu putea gândi într-un spirit democratic.

Fenomenul Piața Universității, debutat în 22 aprilie 1990 era stins la momentul în care au fost chemați minerii”, a explicat acesta.

Cătălin Ranco Pițu a afirmat că „nu a existat nicio justificare pentru intrarea în forță împotriva celor 200 de oameni care se mai aflau la 13 iunie în Piața Universități”.

Acesta a relatat că au fost aduse 1500 de cadre ale Ministerului de Interne pentru intervenție. Mai târziu, s-au alăturat și 200 de muncitori de la IMGB. Astfel, utilizarea unei forțe atât de mari nu părea justificată în contextul real al situației. Se spunea că fenomenul de la Piața Universității era pe cale să se stingă.

Cătălin Ranco Pițu a spus că începând cu 22 decembrie, populația României a fost informată în mod eronat despre prezența teroriștilor. În mod repetat, li s-a cerut românilor să vină să apere revoluția împotriva unor elemente descrise ca fiind de o cruzime extraordinară.

„Românii, de bună credință au fost să apere noua putere. Au fost înarmați acei civili din toate orașele din România. În felul acesta a urmat o tragedie în București și în marele orașe.

Tuturor li s-a spus că democrația în România este în pericol pentru că elementele fasciste atacă instituțiile statului, că România este în pericol, că asistăm la o rebeliune legionară”, a explicat el.

Generalul Cătălin Ranco Pițu
Cătălin Ranco Pițu / SURSA FOTO: captură de ecran YouTube

Se va face dreptate în Dosarul Mineriadei, este convins fostul procuror șef al Secției Parchetelor Militare

Întrebat dacă se va face dreptate în Dosarul Mineriadei din 1990, fostul procuror șef al Secției Parchetelor Militare a spus:

„Convingerea mea este că se va face dreptate. Această rușine națională care s-a petrecut în intervalul 13-15 iunie 1990 aș putea spune că în acele zile s-a pogorât Evul Mediu întunecat prin barbarism.

Este greu de înțeles un astfel de eveniment indiferent de perspectivă”.

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, puși sub acuzare

Amintim că joi, pe 25 aprilie, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu au fost notificați că sunt inculpați în Dosarul Mineriadei.

Gelu Voican Voiculescu, care a fost viceprim-ministru al României între decembrie 1989 și iunie 1990, s-a prezentat la Parchetul General pentru a fi informat că este din nou inculpat în legătură cu Mineriada din iunie 1990. O situație similară a avut loc și în cazul fostului prim-ministru Petre Roman.

Pentru audieri au fost chemați Virgil Măgureanu, fost director al SRI, generalul în rezervă Mugurel Cristian Florescu. Au fost chemați, de asemenea, Adrian Sârbu și Miron Cozma. Mai multe puteți citi aici.