Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, puși sub acuzare în Dosarul Mineriadei

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu au fost inculpați în Dosarul Mineriadei.

Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru al României între decembrie 1989 și iunie 1990, a mers la Parchetul General pentru a fi informat că este din nou inculpat în legătura cu Mineriada din iunie 1990. Aceeași situație s-a întâmplat și cu fostul prim-ministru Petre Roman. Sunt așteptați pentru audieri Virgil Măgureanu, fost director al SRI, generalul în rezervă Mugurel Cristian Florescu, și Adrian Sârbu și Miron Cozma.

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, va fi audiat acasă din cauza vârstei sale înaintate (94 de ani). Nu este în măsură să se deplaseze la sediul Parchetului General.

Ancheta va fi reluată de la început, deoarece probele inițiale adunate de anchetatori au fost anulate în instanță.

În 2017, Ion Iliescu, Petre Roman și Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată pentru crime împotriva umanității. Cu toate acestea, în 2020, ÎCCJ a restituit dosarul la Parchetul Militar pentru a reface ancheta de la zero.

Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu au fost convocați la Parchetul General

Joi, 25 aprilie 2024, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu au fost convocați la Parchetul General pentru a fi informați că sunt inculpați.

Pe 16 aprilie 2024, Administrația Prezidențială a anunțat că președintele României, Klaus Iohannis, a dat avizul pentru punerea sub acuzare a fostului premier al României Petre Roman și a fostului vicepremier al României Gelu Voican Voiculescu. Cei doi sunt cercetați penal pentru crime împotriva umanității, în legătură cu evenimentele din perioada 13 iunie-15 iunie 1990. Ei pot fi condamnați la închisoare pe viață sau la o pedeapsă cuprinsă între 15 ani și 25 de ani de închisoare.

Inițial, în 2017, Ion Iliescu, Petre Roman și Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată pentru aceleași infracțiuni. Cu toate acestea, la sfârșitul anului 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a restituit dosarul la Parchetul Militar. Rechizitoriul prin care suspecții au fost trimiși în judecată a fost declarat nelegal. Procurorii militari argumentau că în zilele de 11 iunie-12 iunie 1990, autoritățile române au organizat un atac violent asupra protestatarilor din Piața Universității.

În această acțiune, coordonată de stat, au fost implicate ilegal forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, SRI și peste zece mii de mineri și muncitori din diferite regiuni ale României. Atacul a avut loc pe 13 iunie 1990, soldându-se cu moartea a patru persoane, care au fost împușcate. Aproape 1.400 de persoane au suferit vătămări fizice sau psihice. 1.250 de oameni au fost arestați „din motive politice”.