Ion Cristoiu a comentat unul dintre subiectele fierbinţi ale momentului la nivel internaţional, lupta dusă de tânăra Greta Thunberg împotriva încălzirii globale, precum şi contrele permanente între ea şi preşedintele Statelor Unite, Donald Trump. În plus, Cristoiu a făcut şi o paralelă între modul în care Trump o tratează pe adolescenta suedeză şi pe preşedintele Klaus Iohannis.

“E limpede că în cazul acestei tinere adolescente se lucrează la imaginea ei, o mașinărie întreagă (…) practic este o fată, mă rog, nu cred că e multimiliardară și nimeni nu a zis, dar de unde are bani? Stați un pic, de unde ai bani? Păi nu că i-a dat asociațiile de mediu, păi din moment ce tu ai bani de la ăia e o dependență, e clar că se lucrează la o imagine și vă spun cu toată responsabilitatea, locul terorismului l-a luat apărarea mediului, ascultați-mă”, a declarat Cristoiu.

Greta Thunberg a fost creată pentru a lupta cu duşmanul perfect

Jurnalistul spune că, după căderea Uniunii Sovietice, occidentul a găsit noul “duşman” în lupta împotriva terorismului. Acum, că şi această temă pare să fi obosit, a venit rândul luptei împotriva încălzirii globale. Astfel, a fost creată această tânără, Greta Thunberg, care nu se duce la şcoală şi luptă, susţine Ion Cristoiu.

“După căderea Comunismului, Occidentul s-a trezit față în față cu o problemă, nu dispăruse dușmanul, gata, nu mai e Uniunea Sovietică, până atunci foarte multe lucruri și înarmarea se făcuse în numele luptei cu dușmanul. Și atunci s-a exagerat terorismul, acuma se pare că a obosit tema și a venit tema generoasă să apărăm… nu, se numește încălzirea globală, da? Un nou dușman, foarte frumos, adică un dușman perfect, pentru că asta nu o să o rezolvăm niciodată pentru că trebuie o uniune a întregii planetei, bun. Și atunci s-a creată această, să îi zicem, 17 ani, tânără, mă rog, nu se duce la școală și se luptă… după părerea mea la Trump e o comedie și el e de o piesă de teatru, pentru că sigur, ea vine, spune, demonstrează, dar până la urmă Donald Trump merge în continuare”, a precizat jurnalistul în cadrul emisiunii “Gândurile lui Cristoiu”.

De ce nu a scris două rânduri şi despre Iohannis? Era aşa greu?

Ion Cristoiu compară şi modul în care preşedintele Trump se raportează la Greta Thunberg şi la preşedintele României, Klaus Iohannis. În timp ce Gretei îi acordă o mare atenţie, îi răspunde şi o provoacă mereu pe Twitter, Donald Trump nu a pierdut nici măcar câteva secunde pentru a scrie două rânduri şi despre prietenul şi partenerul său din NATO, Klaus Iohannis. “De ce nu a scris asta?”, se întreabă retoric Cristoiu.

“Și eu am făcut această remarcă, totuși i-a răspuns unei puștoaice, unei adolescente de 17 ani, i-a dat mare atenție, i-a făcut probleme, pe când președintele României, un ditamai bărbatul, nu a avut nici o problemă, nu a scris pe Twitter, dumneavoastră nu ați fost ca o patrioată ce sunteți, indignată? Adică nu putea să scrie… Eu nu am înțeles niciodată, nu a explicat nimeni, cum se trezește el noapte așa și vrea să bea un pahar de apă: ia să scriu pe Twitter. Și când s-a trezit dimineață, în timp ce se bărbierea, a zis «aoleu am o idee» (…) Totuși normal era, ca să fiu eu patriot și mândru că sunt român, ca după ce s-a întâlnit cu Iohannis să scrie… Cât se scrie pe Twitter? Două rânduri… Câte ziceți că scrie? 20 pe seară, uneori? 20. Unul din ele, era așa de greu, se trezea seara: «Azi am avut o mare fericire, l-am cunoscut pe un bărbat politic numit Klaus Iohannis, îl iubesc». De ce nu a scris asta?”