“Ca susţinător al proiectului european, România trebuie să contribuie activ la procesul de reflecţie privind viitorul Uniunii Europene. Avem nevoie de o Europă puternică, prosperă, sigură, unită, mai aproape de cetăţenii săi şi mai bine profilată pe plan mondial”, a spus Iohannis, la Cotroceni, cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

El a subliniat că, pentru România, continuarea integrării la nivelul Uniunii Europene rămâne un obiectiv strategic extrem de important. 

“Trebuie să fim alături de acele state membre care acţionează pentru consolidarea Uniunii. Cu cât vom fi mai aproape de acest nucleu de state, cu atât vom putea conta mai mult în procesul decizional european şi vom avea mai multe şanse de dezvoltare”, a afirmat Iohannis, amintind că a pledat activ pentru acest obiectiv în contactele avute cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. 

Şeful statului a adăugat că Europa are nevoie de o cât mai mare capacitate de adaptare pentru a putea depăşi provocările actuale, indicând că instrumentele acestei adaptări trebuie astfel concepute încât să fie evitată o creştere şi mai mare a decalajelor între statele membre. 

“Deşi, în prezent, toată lumea recunoaşte, există stadii diferite de integrare, aceasta trebuie să fie excepţia, nu regula. Nu dorim în niciun caz să revenim la împărţirea artificială între Est şi Vest. Chiar dacă un proiect al Uniunii este agreat iniţial doar de un grup de state, el trebuie să rămână deschis pentru oricare dintre statele membre care doreşte să adere la acest proiect, ulterior”, a completat Iohannis.

 AGERPRES