Iohannis a declarat că o serie de măsuri guvernamentale din ultima perioadă ”arată o gravă lipsă de responsabilitate, de seriozitate şi de viziune cu privire la mersul economiei noastre” şi au dus la pierderea încrederii investitorilor în mediul economic românesc. ”Fără noile taxe şi impozite introduse prin Ordonanţa de Urgenţă 114, bugetul pentru anul în curs ar fi resimţit constrângeri drastice”, a spus şeful statului.

  
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi seară, la recepţia organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană că măsuri guvernamentale luate în ultima perioadă ”arată o gravă lipsă de responsabilitate”.

”Din păcate, o serie de măsuri guvernamentale luate în ultima perioadă ne arată o gravă lipsă de responsabilitate, de seriozitate şi de viziune cu privire la mersul economiei noastre pe termen mediu şi lung. Am văzut cum, fără consultări şi fără minime evaluări de impact, Guvernul a schimbat peste noapte regimul fiscal pentru unele dintre cele mai importante domenii. Probabil că fără noile taxe şi impozite introduse prin Ordonanţa de Urgenţă 114, pe care însă guvernanţii au negat-o continuu, bugetul pentru anul în curs ar fi resimţit constrângeri drastice”, a spus Klaus Iohannis, potrivit news.ro.

Şeful statului a afirmat că, prin măsurile din ultimele zile ale anului trecut, ”s-a pierdut şi bruma de încredere pe care investitorii o mai puteau avea în politica economică actuală”.

”Aşa am asistat la prăbuşirea cotaţiilor de pe piaţa bursieră, inclusiv pentru companiile româneşti importante, fapt fără precedent pentru o economie în creştere. Totodată ,suntem în situaţia în care însăşi existenţa Pilonului 2 de pensii este pusă în pericol. Este îngrijorător şi modul în care autorităţile gestionează securitatea aprovizionării cu energie sau cel puţin pretind că se ocupă de povara sectorului energetic”, a mai spus şeful statului.

Iohannis a vorbit despre ”amanetarea viitorului generaţiilor următoare”, dar şi despre faptul că măsurle economice aduc ”prejudicii la adresa bunăstării românilor şi a familiilor lor”.

 

”În cele din urmă, cetăţenii vor fi cei care vor achita nota de plată aşa cum se întâmplă adesea”, a mai spus Iohannis.

Acesta a afirmat că nevoile de dezvoltare ale economiei, în direcţii esenţiale precum modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii, necesită alocări importante în sfera investiţiilor publice.

”Deşi s-a promis că 2018 va fi anul investiţiilor, ceea ce s-a obţinut se numeşte inflaţie, importuri şi adâncirea unor dezechilibre macroeconomice, precum deficitul comercial şi cel de cont curent. De exemplu, deficitul comercial a ajuns la un nivel record, de aproape 15 miliarde de euro, în creştere cu peste 15% faţă de 2017. Fondurile europene au rămas, din nou, pe post de «Cenuşăreasă». Guvernul a absorbit cu circa 20% mai puţin decât propria ţintă asumată, neglijând investiţii absolut necesare dezvoltării”, a mai spus Iohannis. 

Potrivit acestuia, ”economia României are nevoie de soluţii durabile în privinţa deficitului de forţă de muncă şi a decalajului dintre sistemul de învăţământ şi cerinţele pieţei muncii”.

”Învăţământul tehnic şi dual, digitalizarea şi noile tehnologii, investiţiile de valoare adăugată înaltă sunt tot atâtea provocări la care trebuie să avem capacitatea, ca stat şi ca societate, de a răspunde pe măsură. De aceea, solicit decidenţilor politici să coboare cu picioarele pe pământ, să înceteze experimentele fiscale cu economia României şi să conştientizeze priorităţile reale pe care mediul de afaceri le semnalează!”, a ai spus şeful statului. 

Klaus IOhannis a afirmat că ”o guvernare responsabilă înseamnă soluţii eficiente şi coerente la problemele cu care se confruntă economia”.

”Din păcate, ceea ce vedem la PSD este încercarea permanentă de a găsi «vinovaţi de serviciu», ba sunt companiile multinaţionale, ba este Banca Naţională, doar pentru a ascunde incompetenţa propriilor miniştri şi lipsa de soluţii faţă de nevoile românilor. De exemplu, este inadmisibil ca până la finalul lunii ianuarie să nu existe nici măcar o proiecţie bugetară, care să ofere economiei o anumită perspectivă financiară pentru anul în curs. Solicit Guvernului să vină cu un buget realist pentru 2019, un buget construit pe baze credibile. În privinţa bugetului, am văzut chiar în aceste zile cum se laudă PSD, în mod speculativ şi zic eu, acum, naiv, cu creşterea veniturilor bugetare. Îi îndemn să se mai uite o dată, însă pe linia veniturilor fiscale, cele care arată performanţa ANAF”, a mai spus Iohannis. 

Acesta dat asigurări că este determinat să apere valorile democraţiei, ale statului de drept şi ale economiei de piaţă.