Preşedintele USR, Dan Barna, spune că dacă el ar fi fost președinte, drama de la Caracal nu s-ar fi întâmplat. El susține că România a avut un președinte extra-jucător în persoana lui Traian Băsescu și unul prezent doar în situații de criză, în persoana lui Klaus Iohannis.

„Dacă eu aș fi fost președinte, drama de la Caracal nu s-ar fi întâmplat, pentru că nu a fost un incident nefericit, ci efectul unei degradări continue de ani de zile a ceea ce înseamnă funcționarea instituțiilor statului pe standarde minime, adică asigurarea siguranței cetățeanului, furnizarea siguranței pentru cetățeni”, a declarat Dan Barna miercuri seară, la TVR1.

Dan Barna a vorbit şi despre soluţiile pe care le-ar fi adoptat el în cazul Caracal: „Viteză mai mare de reacție. Dincolo de asta, convocarea mai rapidă a CSAT, o solictare de date din primul moment, ceea ce trebuie să facă un președinte cum o să fiu”.

Liderul USR a afirmat că președintele Iohannis s-a poziționat diferit în problemele statului față de fostul președinte „extra-jucător” Traian Băsescu. „Este o decizie și o poziționare în oglindă cu domnul Băsescu, președintele Iohannis a decis să meargă la celălalt capăt al segmentului. Am avut un președinte extra-jucător, am avut un președinte prezent doar în situații de crize”, a spus acesta.

Dan Barna îşi doreşte să fie un preşedinte care să inspire și să dea direcția unei națiuni. „Felul de președinte care eu voi fi este cea de președinte implicat și prezent în viața comunității, nu doar la crize, ci în dramele, reușitele, eșecurile din viața de zi cu zi ale societății. Românii au nevoie de inspirație în mommentul de față. Ceea ce ne lipsește este încrederea că în această țară se poate trăi pe mai departe. Președintele poate să inspire și are datoria să inspire și să dea direcția unei națiuni”, a declarat liderul USR.

Dan Barna spune despre președintele Iohannis că reprezintă „vechea clasă politică” care a dus România în situația actuală. „El este un om bun, în regulă, dar el face parte din vechea clasă politică care a dus România aici. Lucrurile astea nu s-au întâmplat peste noapte, s-au degradat ușor, ușor și am ajuns în situația care ține România cu sufletul la gură”, a declarat Barna.