'Europenizarea completă a României este un obiectiv central al mandatului meu, aceasta înseamnă continuarea procesului de integrare europeană prin aderarea la spaţiul Schengen şi prin adoptarea monedei euro. Locul României este în spaţiul Schengen, stat membru cu drepturi egale şi depline. Îndeplinim integral criteriile de aderare la spaţiul Schengen, orice nelămuriri pe acest palier ţin pur de considerente politice. Deficitul cel mare de care suferă statele membre ale UE nu este cel exprimat în bugetele naţionale, ci în lipsa încrederii între parteneri, care duce la discriminare. Cred că putem depăşi acest moment. Datoria partenerilor noştri europeni este de a fi corecţi în evaluările lor şi în implementare regulilor, credem în reguli care se respectă şi care nu se schimbă în funcţie de interese trecătoare', a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu ambasadorii acreditaţi în România.

El a subliniat că, în conformitate cu asigurările primite din partea instituţiilor europene, România se aşteaptă să devină stat membru al spaţiului Schengen. De asemenea, şeful statului a arătat că, în spiritul unităţii şi al solidarităţii, atât de necesare în prezent, România este pregătită să contribuie la perfecţionarea sistemului Schengen.

'Este nevoie, pe de-o parte, ca libertatea de circulaţie, libertate fundamentală, să nu fie afectată, iar pe de altă parte să fie asigurat un control mai riguros la graniţele externe ale UE', a adăugat preşedintele Iohannis.

El a menţionat că rapoartele succesive pozitive pe MCV sunt o recunoaştere a eforturilor de consolidare internă a ţării noastre.

'Concluziile succesive pozitive ale rapoartelor pe MCV reprezintă o recunoaştere a eforturilor de consolidare internă pe toate planurile – combaterea corupţiei, funcţionarea instituţiilor, creşterea transparenţei şi a credibilităţii. Suntem convinşi că vor fi urmaţi pe mai departe paşi drepţi, corecţi, pentru a începe procesul de phasing out al MCV pentru România', a arătat Iohannis.

El a subliniat că 'în faţa dificultăţilor şi a avertismentelor de orice natură, România îşi reafirmă angajamentul faţă de proiectul european fiind ferm convinsă de superioritatea modelului politic, economic şi de securitate al UE'.

Te-ar putea interesa și: