După consultările avute la Cotroceni cu PMP, PNL, UDMR şi USR, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că niciuna din formaţiunle politice care au venit la negocieri nu au venit cu o propunere de premier.

“Vom avea o nouă rundă de consultări, partidele să vină  şi să spună ce propuneri sunt pentru funcţia de premier”, a declarat preşedintele Iohannis. Întrebat dacă fostul preşedinte al României, Traian Băsescu poate fi desemnat premier, Klaus Iohannis a răspuns că, „dacă găseşte o coaliţie să îi ofere majoritatea, da”.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis miercuri Partidului Social Democrat că "atitudinea necooperantă" cu şeful statului "este nesănătoasă". 

"O notă discordantă în această rundă de consultări au făcut PSD şi ALDE care nu au binevoit să vină la aceste consultări. PSD-ului îi spun că această atitudine necooperantă cu preşedintele României este nesănătoasă", a declarat Iohannis. 

Preşedintele a avut programată miercuri o primă rundă de consultări cu partidele politice în vederea formării noului guvern.

Președintele Klaus Iohannis a susținut marți, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă pe tema rezultatelor alegerilor parlamentare și a configurației noului Parlament.

Întrebat dacă Dacian Cioloș mai poate fi premier, Iohannis a răspuns: “Vedem ce spun partidele”

Președintele a anunțat că miercuri va avea prima rundă de consultări cu partidele care au intrat în Parlament privind formarea Guvernului.

"Mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele care au intrat în Parlament. Vom vedea cum văd continuarea, care are de-a face cu formarea unui Guvern", a declarat șeful statului.

Liviu Dragnea a declarat miercuri, raspunzând unei întrebări, că PSD va respecta legea din 2001 care interzice unui condamnat penal sa faca parte din Guvern, şi ca nu o va modifica in Parlament, invocând faptul ca o lege nu poate fi modificată "în trei zile", scrie Hotnews.

"Vom respecta legea în măsura în care o respectă fiecare cetătean. PSD nu va modifica aceasta lege. Înainte de a se pune aceasta întrebare ar trebui să ne gandim cum sa poţi să modifici o lege în trei zile şi să fie publicată şi în Monitorul Oficial. Nu încape discuţie" a raspuns Dragnea atunci când a fost întrebat despre legea care i-ar interzice să fie prim-ministru.

Pe 24 noiembrie, liderul PSD se referea la aspecte de neconstitutionalitate în privinţa acestei legi.

"Pe marginea acestei legi nu vreau sa comentez, au fost foarte multe comentarii de constituţionalitate, de neconstituţionalitate. Eu nu vreau sa ma lansez în aceste dezbateri, pentru ca cel mai important este să câştigăm alegerile", a spus atunci Dragnea.

Dragnea a fost condamnat în aprilie 2016 la doi ani de inchisoare cu suspendare în dosarul fraudarii votului la referendumul din 2012.