Iohannis a semnat! Bonificații pentru cei care se vaccinează. Ce primesc aceștia

Potrivit noului decret semnat de președintele Klaus Iohannis, persoanele care se vaccinează împotriva coronavirusului vor primi, la cerere, o zi liberă plătită. Această zi nu trebuie să fie inclusă în durata concediului de odihnă. Bonificația, notează Administrația Prezidențială, va fi oferită pentru fiecare doză de vaccin efectuată.

În cazul în care persoanele care se vaccinează sunt elevi sau studenți, aceștia vor fi scutiți de frecventarea cursurilor școlare.

„Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi: câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat, câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor şi studenţilor, câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate şi a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti”, prevede actul normativ.

Ce trebuie să aibă la ei cei care doresc zi liberă

Actul normativ mai arată că persoanele care doresc ziua liberă trebuie să arate adeverința de vaccinare pentru a demonstra că s-au vaccinat cu adevărat.

Mai mult decât atât, dacă un minor urmează să se vaccineze, unul dintre părinți sau reprezentantul legal va primi și el zi liberă plătită. Persoanele cu dizabilități primesc și ele zi liberă de la stat dacă se vaccinează anti-COVID.

„Beneficiază de aceste drepturi şi unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilităţi”, mai stipulează legea.

Este important de știut că persoanele care se vaccinează la locul de muncă, prin grija angajatorului, nu vor putea beneficia de noile dispoziții.

Angajații au obligația de a anunța angajatorul cu privire la zilele libere pe care el dorește după vaccinare, pentru a nu afecta activitatea angajatorului.

„Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajaţii au obligaţia de a informa angajatorul cu privire la opţiunile de programare ale zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiţii optime a funcţionării activităţii acestuia”, conform legii.

Actul normativ vizează completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.