Liberalii mai au nevoie de aproximativ 20 de parlamentari pentru a scoate formațiunea politică a lui Victor Ponta, Pro România, din calculele guvernării și a putea astfel propune un guvern monocolor PNL, condus de Ludovic Orban.

Iar prima rundă a consultărilor președintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare s-a încheiat cu o schiță destul de bine conturată a viitoarei guvernări: un cabinet monocolor minoritar PNL, condus de Ludovic Orban în calitate de prim-ministru, arată surse politice pe care le citează g4media.ro.

În consecință, președintele Klaus Iohannis îl va desemna luni, cel târziu marți, pe liderul PNL drept candidat la funcția de șef al guvernului.

”Cel mai probabil va fi Ludovic (Orban – n. red.). E președintele principalului partid de opoziție, singurul care s-a arătat dispus să își asume guvernarea”, arată sursa citată.

De asemenea, este puțin probabil ca în viitorul guvern să fie și miniștri de altă culoare politică decât PNL, având în vedere că USR și ALDE preferă să rămână în opoziție, iar Victor Ponta și-ar dori o majoritate alături de PSD.

”Iohannis a fost foarte deranjat de absența lui Ponta de la consultările de azi de la Cotroceni. Ponta a vrut ca, prin refuzul de a se întâlni cu președintele, să dea un semnal de forță, să arate că fără el nu se poate instala viitorul guvern. A făcut-o însă într-un mod foarte lipsit de tact, chiar bădăran”, precizează sursele politice.

La începutul săptămânii viitoare, Klaus Iohannis îi va mai chema la Cotroceni doar pe liderii partidelor parlamentare, iar apoi luni, cel târziu marți – după cum a anunțat chiar președintele – va fi anunțat numele candidatului la funcția de premier.

Klaus Iohannis nici nu vrea să mai audă de un eventual guvern tehnocrat, fiindu-i suficiente ”greșelile” pe care le-a comis Dacian Cioloș în 2016. Instalarea unui guvern monocolor PNL nu va fi însă o sarcină ușoară, dar liderii liberali se declară încrezători.

”Deși fac parte din același grup politic în Parlament, Tăriceanu și Ponta nu trebuie calculați împreună”, au explicat surse liberale pentru G4Media.ro. ”Tăriceanu are 20 de senatori și deputați care vor vota un guvern minoritar PNL indiferent de ce va face Ponta cu cei 30 de parlamentari ai săi. UDMR votează cu noi, ALDE la fel, PMP votează, minoritățile votează”, au adăugat acestea.

În acest moment, potrivit aritmeticii parlamentare, PNL, USR, UDMR, PMP, ALDE și minoritățile naționale contabilizează aproximativ 216 voturi. Liberalii mai au nevoie de circa 20 de parlamentari pentru a-și instala guvernul, pe care nu-i pot lua însă decât de la PSD sau Pro România.