Președintele Klaus Iohannis a explicat că există o cursă în toată lumea pentru găsirea unui vaccin împotriva noului coronavirus, iar potrivit acestuia, cel mai probabil la jumătatea anului 2021 am putea avea un vaccin bun.

Totodată, șeful statului a subliniat faptul că în prezent Comisia Europeană a alocat deja banii pentru a spriji găsirea unui vaccin, iar acum rămâne doar așteptarea rezultatului.

”Trebuie să ne uităm și la ceea ce au spus alte oficialități, ca de exemplu OMS. Este foarte puțin probabil să avem un vaccin în 2020, cel mai probabil la mijlocul anului 2021.

Este în interesul companiilor Pharma să găsească un vaccin, dar și pentru noi, ca societate este necesar un vaccin, tocmai de aceea și Comisia Europeană a alocat bani pentru a sprijini găsirea unui vaccin”, a spus Iohannis. 

Toată lumea vrea vaccinul

Președintele a mai adăugat că odată ce vaccinul va fi gata, Comisia European și ONU se vor ocupa de restul, deoarece ese nevoie de el în întreaga lume, nu numai în România.

„În această situație și în pandemia în care ne aflăm nu cred că cineva își imaginează că se produce undeva un vaccin și ne ducem repede și cumpărăm de acolo. Nu se poate așa ceva. Aceste înțelegeri făcute la Comisia Europeană și la ONU se vor respecta. Cu toții ne dorim vaccinul, suntem o mare familie, suntem oamenii de pe Pământ”, a adăugat Iohannis.

Marți, compania farmaceutică AstraZeneca a anunţat marţi o pauză la nivel mondial în testele clinice ale vaccinului său experimental împotriva COVID-19 după apariţia unei boli neexplicate la un participant, scrie AFP, citată de agerpers.

„În cadrul testelor clinice mondiale randomizate ale vaccinului împotriva coronavirusului de la Universitatea Oxford, procesul nostru de evaluare normală a fost declanşat şi am făcut voluntar o pauză în vaccinări pentru a permite o evaluare de securitate de către un comitet independent”, a declarat compania.