"Vom vedea din ce în ce mai mult implicarea UE pe zona de apărare şi securitate. E o chestiune care în momentul de faţă trebuie să depăşească un anumit prag psihologic. Oamenii nu sunt obişnuiţi ca UE să se implice direct, inclusiv cu finanţare, dar lucrurile acestea încep să se întâmple. (…) În orice caz, nu ne aşteaptă timpuri uşoare, să nu ne amăgim că lucrurile se vor îmbunătăţi. Mai degrabă se vor înrăutăţi, şi de aceea avem nevoie de o echipă bună, serioasă să administreze ţara asta şi să o ţină pe picioare, pentru că nu e o poziţie uşoară cea în care ne aflăm", a spus Paşcu.

Europarlamentarul român a vorbit despre o îngrijorare la nivelul UE în legătură cu poziţia pe care SUA, sub conducerea lui Donald Trump, o vor avea faţă de NATO, dar şi despre un posibil nou val de refugiaţi din Africa, din zona centrală a acestui continent.

Întrebat dacă ideea unei armate europene va fi pusă în practică, Ioan Mircea Paşcu a spus că s-a renunţat la această posibilitate.

"Această chestiune este expres scoasă de pe agendă, pentru că a fost, să spunem aşa, mai mult un obiectiv de lungă durată. Câte constituţii credeţi că trebuie să fie modificate ca statele să spună: îmi încredinţez apărarea unei apărări europene? Practic, toate şi nu toate statele sunt dispuse să îşi modifice constituţia în momentul de faţă. Şi atunci se finanţează, deocamdată, cercetarea pe chestiuni militare din bani europeni, există un proiect pilot care probabil că va fi menţinut şi în exerciţiul financiar următor (…). Există instrumente militare, avem Eurocorps", a explicat Paşcu.

În acest context, vicepreşedintele PE a anunţat că România are doi ofiţeri de legătură în cadrul Eurocorps şi că aceasta înseamnă că, pe viitor, participarea ţării noastre va creşte.
Sursa: Agerpres