Live Text

Salariile au crescut în mediu de stat, în mediul privat însă nu a a avut loc o creștere accelerată. În prezent, piața forței de muncă este reglată în funcție de cerere și de ofertă. Anul 2007 a fost un El Dorado al salariilor, când românii din străinătate chiar se gândeau să se întoarcă în România, dar apoi a venit criza economică și salariile au început să scadă nu doar în România, ci și în multe țări din vestul Europei.

Industria IT a avut un ritm de creștere accelerat și consider că, deși vor exista și alte industrii care să se dezvolte, IT-ul va continua să crească și atunci recomand tinerilor să se orienteze către această industrie. De câtiva ani se vorbește despre cariere multiple și se presupune că generația tânără se va orienta în a avea cariere multiple, în a lucra cu mai mulți oameni și a avea mai multe proiecte.

Deși în România putem vorbi de o piață a angajaților, nu aș spune că angajații domină piața. Sunt multe companii care nu își mai dau seama care este percepția candidatului asupra locului de muncă și care sunt cele mai bune metode în a își păstra angajații, mergând după tendințele moderne globale.

Mare parte din angajații care intră în câmpul muncii sunt generația tânără-millenials. Ei au astăzi un alt tip de comportament, iar generațiile mai în vârstă ar trebui să se adapteze la acest nou stil care pătrunde în piața muncii. O mare parte din piața consumatorilor este reprezentată de această nouă generație și atunci e vital ca generațiile mai în vârstă să se adapteze la cele tinere, la fel cum și generația tânără trebuie să țină cont de sfaturile venite din partea celor mai în vârstă, mai ales că atunci când vorbim despre condiția umană, cei mai în vârstă pot da sfaturi, având o experiență de viață mai bogată.

Angajatorii caută foarte mult abilitatea de învățare la tineri. E un pas înainte, se investește foarte mult în partea de training pentru tinerii absolvenți. Sistemul de învătământ din România trece printr-o situație mai delicată. Cred că unele lucruri sunt imputabile, deși într-o măsură mai mică, familia rămâne celula de bază a sistemului de învățământ și părinții nu ar trebui să se bazeze numai pe acest sistem public de învățământ, ci ar trebui să se implice în a-și motiva copii să învețe și în a le acorda o mai mare atenție.

Domeniile care domină piața în momentul actual țin foarte mult de consumatori. Community management, life counselor în cadrul companiilor (cei care gestionează comportamentul la locul de muncă), data management și alte roluri pe business intelligence și anume oameni care analizează Big Data.