Aproximativ 70% din această valoare a revenit Capitalei, unde tranzacțiile cu terenuri pentru dezvoltări rezidențiale au reprezentat mai mult de jumătate din volumul investițional. Majoritatea cumpărătorilor sunt investitori imobiliari cu capital străin.

Dinamismul sectorului rezidențial în ceea ce privește achiziția de terenuri a venit ca urmare a capacității pieței de a absorbi atât proiecte mici, cât și proiecte de peste 1.000 de apartamente, în condițiile în care, conform sondajelor efectuate de Comisia Europeană, dorința de a cumpăra o locuință a fost la cel mai crescut nivel post-criză. Cele mai active zone au fost centrul și nordul Capitalei: Bulevardul Expoziției, Bucureștii Noi și zona Băneasa-DN1-Jandarmeriei – datorită viitorului pol de birouri din zona Expoziției, dar și zonele Floreasca-Barbu Văcărescu, Aviației și Pipera.

Anul trecut au fost vândute, în total, 627.802 de imobile la nivel naţional, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). În luna decembrie 2017, numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, a fost de 55.974. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în 2017, în București – 82.477, Cluj – 43.774 și Ilfov – 41.687. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Teleorman – 4.470, Sălaj – 3.920 și Caraș-Severin – 3.615, potrivit ANCPI.

„Piața de terenuri traversează cea mai bună perioadă din ultimii 10 ani. Cererea s-a diversificat în decursul anului 2017 din punct de vedere al zonelor de interes și al sectoarelor imobiliare care au nevoie de suprafețe pentru noi dezvoltări. Mai mult, investitori noi și-au făcut intrarea pe această piață, atrași de randamentele superioare oferite de dezvoltarea imobiliară în piața locală comparativ cu alte piețe sau sectoare economice. În Capitală, segmentului rezidențial i-a revenit mai mult de jumătate din valoarea tranzacțiilor cu terenuri, care au crescut mai ales în valoare, restul fiind preluat aproximativ egal de segmentele de retail și birouri”, a declarat Sînziana Oprea, director asociat în departamentul de terenuri al Colliers International Romania.

 

Cine cumpără terenuri în ţară

În ceea ce privește interesul acordat achizițiilor de terenuri pentru sectorul de retail, acesta a fost mult mai bine reprezentat la nivel de țară decât în București. Cererea a venit în egală măsură din partea dezvoltatorilor și a retailerilor și a vizat toate orașele cu deficit de spații moderne de retail, inclusiv cele cu o populație sub 100.000 de locuitori.

Activitatea pe piața de terenuri pentru birouri a crescut cel mai mult în 2017 față de 2016, în special în București, unde majoritatea dezvoltatorilor mari deja prezenți au achiziționat suprafețe pentru proiecte noi. Zona care a atras cel mai mare interes a fost Bulevardul Expoziției, urmată de Bulevardul Preciziei și zona centrală (Calea Victoriei), arată datele Colliers.

În București, cea mai mare tranzacție a fost vânzarea platformei Policolor – 14 ha – pentru aproximativ 22 mil. euro, în scopul dezvoltării unui proiect mixt (retail și rezidențial). Alte tranzacții notabile au fost reprezentate de achizițiile făcute de GTC, Impact Developer&Contractor și Atenor Group în zona Bulevardul Expoziției – tranzacții în jurul valorii de 10 mil. euro fiecare, vânzarea terenului Fabricii Industria Iutei și a clădirilor aferente – 2,7 ha – către Dedeman, într-o tranzacție de aproximativ 6,7 mil. euro consiliată de Colliers International, și achiziția terenului Coca Cola, cu suprafața de 5,7 ha, făcută de Globalworth în zona Preciziei pentru viitorul sediu Renault.

De altfel, zona Expoziției s-a remarcat drept cea mai tranzacționată din București, înregistrând șase tranzacții pentru dezvoltări de proiecte de birouri, rezidențiale sau mixte, tranzacții în care au fost implicați jucători mari precum Portland Trust, GTC, Atenor Group, Impact Developer&Contractor, Futureal și Iulius Group. Aproximativ 8 ha de teren au fost securizate de către aceștia în zonă (la care se adaugă suprafața de teren cu pavilioanele expoziționale Romexpo, care au făcut obiectul asocierii dintre CCIR și Iulius Mall), majoritatea cu planuri urbanistice valabile care le permit investitorilor demararea rapidă a proiectelor.

CITIŢI ŞI Milionarii români vor să schimbe un cartier întreg din temelii

În ceea ce privește prețurile, la nivel național, evoluția lor a fost similară cu cea din 2016, acestea crescând, în medie, cu 10-15% față de 2016. Dinamica lor a variat, însă, în funcție de regiune, astfel că anumite orașe sau zone din București și-au păstrat valorile din 2016. Cu toate acestea, interesul pentru centrul și nordul Capitalei și pentru orașele regionale în plină dezvoltare din punct de vedere al pieței de birouri (Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov) a determinat o tendință ascendentă a prețului terenurilor.