Dupa ce si-au luat de patru ori banii investiti prin AIG New Europe Fund in cateva afaceri de pe piata romaneasca, investitorii de la American International Group (AIG) pregatesc noi “lovituri” financiare. Prima dintre acestea are in vedere chiar liderul de pe piata serviciilor si sistemelor de securitate.

Indiferent in ce afaceri a intrat in Romania, fondul de investitii AIG New Europe Fund a dat lovitura de fiecare data. A cumparat in 2000 circa 20% din Astral Telecom cu 20 de milioane de dolari, pentru ca cinci ani mai tarziu sa vanda de peste patru ori mai scump. La fel s-a intamplat si cu cele 23,36% din actiunile preluate la Orange Romania, intr-un consortiu in care era majoritar. La inceputul acestui an, fondul a vandut actiunile grupului France Telecom si a incasat pe ele 523 milioane de dolari. Acum, AIG New Europe Fund a “plecat acasa” si le-a restituit celor care au contribuit la fond, o valoare de cateva ori mai mare. Adica un randament de 30% pe an.
Dar de ce sa nu dea din nou lovitura, daca lucrurile au mers atat de bine pana acum? Compania care administreaza investitiile in cadrul grupului American International Group, deschide un nou fond de investitii pe piata romaneasca, care urmeaza sa faca achizitii de peste 70 de milioane de euro. Daca pana acum americanii au investit in Romania in telefonie mobila si cablu TV, domenii care si-au demonstrate puterea de crestere de la an la an, acum intra intr-o afacere de cu totul alta factura. Surse apropiate tranzactiei au declarat pentru Capital ca fondul nou creat va cumpara un pachet de 30% din actiunile firmei romanesti de securitate UTI Group, contra unei sume de circa 20 de milioane de euro. Tiberiu Urdareanu, directorul general al UTI Group, a confirmat tranzactia: “Aceasta vizeaza 30% din actiunile companiei si va avea o valoare in jurul a 20 de milioane de euro”. De ce au ales americanii sa vina la UTI? Nu doar pentru istoricul acesteia pe piata romaneasca a sistemelor si serviciilor de securitate, unde se situeaza pe pozitia de lider.

Afacerea UTI a crescut puternic in ultimii ani

UTI Group este o afacere 100% romaneasca, impartita in trei divizii, securitate si paza, IT&C si constructii, in care omul de afaceri Tiberiu Urdareanu are circa 95% din actiuni. Calculele facute de cei de la AIG sunt simple. Cifrele, in cazul UTI, arata cresteri importante in ultimii ani. Astfel, cifra de afaceri a crescut cu 63,5% in 2004, comparativ cu 2003, de la 29,2 milioane de euro pana la valoarea de 47,6 milioane de euro. Profitul net a crescut si mai spectaculos in 2004, adica cu 163% fata de anul precedent, ajungand la cinci milioane de euro. Banii proveniti din aportul financiar al AIG vor fi investiti, aproape sigur, in extinderea companiei si consolidarea pozitiei pe piata. In cativa ani, se asteapta venirea cel putin a unui competitor din afara, cu acelasi obiect de activitate.
Grupul UTI furnizeaza si implementeaza solutii pentru o paleta larga de activitati, de la cele industriale, de administratie publica, guvernamentale pana la cele ale institutiilor comerciale din sectorul comercial. Obiectivul companiei, potrivit presedintelui Tiberiu Urdareanu, este atingerea unei cifre de afaceri de 120 – 150 milioane de euro in urmatorii patru-cinci ani. Cifra care are toate sansele sa fie atinsa si chiar depasita, tinand cont de flerul demonstrat pana acum de americanii de la AIG, in afacerile in care au intrat in Romania.


si daca nu sunt foarte multe lucruri cu care cei din America sa ne laude, macar o consolare cat de mica tot putem avea. Poate ca investitorii americani care-si depun banii la AIG habar n-au ca acestia se inmultesc de trei, patru sau cinci ori intr-o tara de care ei nu au auzit foarte multe si a carei capitala este, dupa cum unii inca isi inchipuie, Sofia sau Budapesta.



“Tranzactia vizeaza 30% din actiunile companiei si va avea o valoare in jurul a 20 de
milioane de euro.”



Tiberiu Urdareanu,

directorul general UTI Group