Numărul tranzacţiilor cu terenuri, încheiate în primele şase luni ale anului 2010, a fost redus, fiind finalizate doar tranzacţii cu valoare scăzută, care nu au depăşit 10 milioane euro, potrivit unui studiu realizat de compania Colliers International.

„Interesul pentru terenuri există, cererea fiind reprezentată în principal de câteva segmente de piaţă – dezvoltatori de parcuri de retail şi retaileri de tip big box, investitori în căutare de terenuri cu destinaţie rezidenţială pentru programul «Prima Casă» şi companii sau persoane fizice interesate de locaţii pentru construirea de sedii sau locuinţe pentru uzul propriu“, susţine Sânziana Oprea, consultant în cadrul companiei.

O parte din jucătorii prezenţi pe piaţă au considerat că preţurile au scăzut suficient de mult, în timp ce alţii încă aşteaptă ca minimul să fie atins către sfârşitul lui 2010 sau începutul anului 2011.

Preţuri mai mici cu 30%

În aceste condiţii, tranzacţiile s-au încheiat în primul semestru al anului la preţuri mai mici cu 20-30% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, adică la un nivel de preţ similar cu cel din perioada 2005 – 2006.

Condiţiile nesigure de valorificare a produselor finale pe piaţa imobiliară (apartamente, spaţii de birouri, comerciale sau industriale) în perioada imediat următoare fac ca investiţiile în terenuri să fie considerate mai riscante. Astfel, cererea va fi în continuare generată în principal de utilizatorii finali şi dezvoltatorii care au deja securizate ancorele în proiecte, se mai arată în studiu.

SURSA: Agerpres