‘Eu cred că România este deja în cădere. Sunt de 8 ani aici şi încă nu am văzut un concept strategic. Fără reglementări şi legi bune, în energie, investitorii îşi vor aloca banii pentru alte proiecte’, a spus Jan Veskrna.

De asemenea, acesta a subliniat că România nu are o capacitate de producţie şi o reţea de transport al electricităţii de calitate.

‘Mă îndoiesc că aţi vrea să importaţi energie. Sunt ţări din jurul vostru care au nevoie să exporte la preţuri bune, dacă veţi avea capacităţi de producţie şi o reţea de transport al electricităţii foarte bună’, a afirmat Jan Veskrna.

De asemenea, reprezentantul CEZ România a precizat că preţurile reglementate trebuie să crească pentru a realiza investiţiile necesare, în condiţiile în care unităţile de producţie româneşti au tehnologia anilor ’60.

‘Multe unităţi de producţie au probleme cu lipsa investiţiilor, au tehnologie din anii ’60. Ar trebui să crească preţurile reglementate pentru a avea finanţele necesare investiţiilor. Veţi găsi oricând finanţare pentru proiecte. Dacă vor exista proiecte clare, banii vor veni. Dacă veţi fi serioşi, România va fi răsplătită’, a adăugat Jan Veskrna.

În ceea ce priveşte domeniul nuclear, reprezentantul CEZ a adăugat că nu au avut loc acţiuni în ultimii ani şi că proiectul noilor reactoare de la Cernavodă prevede costuri foarte ridicate.

‘Din punct de vedere nuclear, nu s-a întâmplat nimic, de mulţi ani. Noi am fost foarte interesaţi, dar am ieşit din proiectul reactoarelor pentru că statul a tot schimbat datele acestui proiect. Noile reactoare au costuri foarte mari’, a spus Veskrna.
SURSA: Agerpres