Turcia se află pe locul doi, la nivel mondial, în privinţa ritmului creşterii economice, de 8,5% în 2011, fiind una dintre destinaţiile favorite ale investitorilor străini, potrivit oficialilor turci. În context, investiţiile turceşti în România însumează, conform statisticilor, peste 700 milioane de dolari, prin cele peste 10.000 de firme  cu capital turcesc.
”Dincolo de cifrele statistice, realitatea demonstrează că România şi Turcia au un potenţial uriaş de dezvoltare, care va putea prinde contur în toate domeniile: economic, cultural, comercial, odată cu punerea în practică a planului de acţiune elaborat de cele două state în baza Parteneriatului strategic, semnat la Ankara anul trecut”, a spus Ömür Sölendil, ambasadorul Turciei la Bucureşti.  
De altfel, Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din România (T.I.A.D.) reprezintă, pe piața românească, interesele Consiliul pentru Relaţii Economice Externe, membrii săi realizând 96% din valoarea comerţului româno-turc.
„Turcia este primul partener comercial extracomunitar al României şi al 5-lea în totalul comerţului exterior al ţării noastre, cu un volum al schimburilor bilaterale de 4,6 miliarde de euro, în 2011, cu 8% mai mult faţă de valorile din 2010. Ambele ţări au potenţial de creştere şi diversificare şi îşi menţin obiectivul comun ca în următorii cinci ani nivelul schimburilor să ajungă la 10 miliarde de dolari”, a subliniat Mihai Voicu, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, prezent la ”Forumul Economic al Oamenilor de Afaceri Turci din Balcani”, organizat Camera de Comerţ şi Industrie a României în parteneriat cu instituțiile similare din Turcia.