Potrivit acestuia, investițiile publice ar trebui să arate o revenire în 2018, însă, probabil una lentă și graduală, din cauza implementării greoaie a proiectelor mari de infrastructură și a constrângerilor bugetare.

Estimările BCR arată o creștere economică de 5,5% în acest an, cu posibilitatea ca aceasta să crească la 6%, în funcție de producția agricolă.

Potrivit lui Horia Braun, politica fiscală nu mai are unde să întindă coarda expansionistă. ”Comisia Europeană a trimis deja două scrisori de avertisment către autoritățile române, cerând măsuri de constrângere bugetară”, a explicat economistul-șef.

În economie, investițiile nete au fost în scădere de la mijlocul anului 2016, cu o revenire în al doilea trimestru din 2017, susținută de achizițiile de utilaje. Sectorul de construcții, pe ansamblu, e un factor de frânare a creșterii, deși sectorul rezidențial e pe val, cu o creștere de 50% în aprilie 2017, față de aceeași perioadă a anului trecut.

De asemenea, scumpirile vor continua în lunile următoare din cauza efectului de bază, majorărilor de accize, și posibil prețuri administrate.

În 2017, anul agricol favorabil ține prețurile la alimente la niveluri scăzute, ajutând indicele IPC să rămână sub țintă, dar în prima parte a lui 2018, inflația IPC poate ajunge la peste 3%.