Împrumutul este al treilea din seria finanțărilor acordate de BEI în perioada 2021-2022 pentru sprijinirea construcției spitalelor regionale de urgență din România, după investițiile în spitalele regionale de urgență din Iași și Cluj, în valoare totală de 555 milioane de euro.

Contractul de finanțare a fost semnat, din partea României, de dl Adrian Câciu, ministrul Finanțelor și Guvernator BEI și de dl Christian Kettel Thomson, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții.

Noul spital din Craiova, care se preconizează a fi finalizat până în 2027, va oferi servicii medicale de ultimă generație, inclusiv tratament pentru cancer, traume și asistență maternală.

„Banca Europeană de Investiții este un partener cheie pentru investițiile în domeniul medical din România. Este o investiție în oameni și pentru oameni.

Peste 1,9 milioane de persoane din sud-vestul României vor beneficia de servicii medicale de calitate în urma construirii noului Spital Regional din Craiova.

Unitatea va avea 807 paturi pentru spitalizări și 130 de paturi și tărgi pentru tratamente ambulatorii și va oferi servicii medicale de ultimă generație, inclusiv tratamente pentru cancer, traume și asistență maternală.

De asemenea, după finalizarea noului spital sperăm să creăm peste 3000 de noi locuri de muncă”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor și guvernator al BEI.

„Investițiile în sănătate sunt în beneficiul tuturor. Banca Europeană de Investiții este încântată sã sprijine noul spital regional din Craiova prin cel mai mare împrumut pe care l-am acordat vreodată pentru investiții în domeniul sănătății în România.

Această nouă investiție, consolidată de sprijinul consultativ și de asistența tehnică oferite de Centrul european de consultanță pentru investiții, vine după sprijinul recent acordat de BEI pentru noile spitale regionale din Iași și Cluj”, a afirmat Christian Kettel Thomson, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții.

Totodată, cei doi oficiali au discutat despre alte potențiale oportunități de colaborare, inclusiv, despre un împrumut 50 milioane de euro pentru realizarea unor investiții din domeniul siguranței rutiere.

Banca Europeană de Investiții (BEI)

Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deținută de statele membre ale acesteia.

Aceasta pune la dispoziție finanțări pe termen lung pentru investiții solide, în scopul de a contribui la realizarea obiectivelor politice ale UE.

Platforma europeană de consiliere în materie de investiții (EIAH) reprezintă un parteneriat între Grupul Băncii Europene de Investiții și Comisia Europeană în cadrul Planului de investiții pentru Europa. EIAH este conceput pentru a acționa ca un punct unic de acces la diferite tipuri de servicii de consultanțã și asistențã tehnică.

Acesta sprijinã identificarea, pregătirea și dezvoltarea de proiecte de investiții în întreaga Uniune Europeană. Bazându-se pe succesul EIAH și al altor programe de consiliere, BEI și Comisia Europeană au convenit să continue furnizarea de expertiză tehnică, financiară și strategică promotorilor de proiecte, autorităților regionale și naționale, sectorului privat și intermediarilor financiari în cadrul platformei de consiliere InvestEU.

Acordul privind serviciile de asistență tehnică pentru proiecte (PASSA) ajută proiectele finanțate de Uniunea Europeană, iar obiectivul său este de a accelera executarea proiectelor și de a grăbi absorbția fondurilor structurale și de investiții ale UE.

Acordurile privind serviciile de asistență tehnică pentru proiecte sunt instrumente flexibile care oferă consultanță personalizată echipelor de proiect și administrațiilor locale responsabile de investițiile din sectorul public.

Asistența comună în vederea sprijinirii proiectelor în regiunile europene (JASPERS) este un parteneriat de asistență tehnică gestionat de Grupul Băncii Europene de Investiții și co-sponsorizat de Comisia Europeană (DG Politică regională și urbană).

JASPERS oferă expertiză tehnică pentru investițiile sprijinite prin fonduri europene nerambursabile, pentru orice etapă a ciclului de proiect, de la primele etape de concepere a proiectului până la depunerea cererii finale de finanțare din partea UE.