Cea mai mare moară din România a fost inaugurată marţi, în localitatea timişoreană Carani, de grupul de firme ATON Transilvania. Investiţia germană a fost de 11 milioane euro.

„Moara Carani 5 este la ora actuală cel mai important producător de făină din vestul României, cu o capacitate de 500 tone, în 24 ore. Investiţia de 11 milioane euro a fost susţinută printr-un proiect SAPARD de 1,2 milioane euro, adica 10% din investiţia totală”, a spus, la punerea în funcţiune a morii, directorul general al grupului de firme ATON Transilvania, Paul Milata.

 

La Carani funcţionează pe lângă Moara 5 şi o moara mai mică, Moara 4, împreună având o capacitate de producţie de 620 tone/24 ore.

 

Făina din Timiş va ajunge în Irak şi Afganistan

 

Firma ATON administrează 20.000 hectare de teren, dar cultivă grâu doar pe 2.000 tone, astfel încât trebuie să cumpere materie primă pentru moară. „Am cumparat pentru primul test 420 tone si urmează să mai achiziţionam în funcţie de ofertă. Oricum, cumpărăm numai din zona Banatului”, a spus Milata.

 

Pentru că trebuie să achiziţioneze materie primă pentru moară, un rol important îl are depozitarea, grupul deţinând silozuri cu o capacitate de 150.000 tone.

 

Făina obţinută în cele două mori va fi comercializată atât pe piaţa interna, cât şi la export. „Principalele zone de interes sunt Europa de Vest şi Orientul Mijlociu. „Suntem în negocieri cu firme din mai multe ţări. O situaţie specială o reprezinta Irakul şi Afganistanul unde, din cauza războiului, solicitările de făină sunt foarte mari. Necesarul lor este asigurat parţial de Kazakstan, care a avut producţie bună de grâu, dar tot mai au nevoie”, a spus directorul general ATON.

 

Porumbul românesc merge în Orientul Mijlociu şi America de Nord

 

Cea mai mare parte de teren administrat de compania germana este cultivat cu porumb, dar acesta nu este utilizat pentru a fi procesat. „Vindem porumbul ca atare către state din Orientul Mijlociu şi America de Nord. Noi folosim moara doar pentru grâu”, a spus Milata.

 

Investiţiile străine în România s-au înjumătăţit în ultimul an

 

Potrivit directorului executiv al Camerei de Comerţ Româno-Germane, Marco Walde, investiţia din vestul ţării a fost realizată într-unul dintre cele mai importante sectoare din România. ” Investitiile straine in Romania in 2009, comparativ cu 2008, s-au injumatatit. La Carani avem de-a face cu o investiţie într-un sector important al României, în agricultură, dar unul cu foarte multe probleme în condiţiile în care producţia de alimente s-a redus, iar importurile sunt mult mai mari decât exporturile, într-o ţară care ar putea acoperi nevoile proprii şi ar putea fi un exportator”, a spus Marco Walde.

El a precizat ca potrivit statisticilor, România a importat în 2008 produse de morărit în valoare de 120 milioane euro, în timp ce exporturile au totalizat doar cinci milioane euro. De asemenea, în prezent, în România, patru milioane de oameni sunt ocupaţi în agricultură, deşi pe termen mediu statisticile arată că va fi nevoie doar de 20 la sută dintre aceştia.