‘Acum doi ani şi jumătate am început să dezvolt o maşină’, a explicat Dyson la Londra, în faţa jurnaliştilor adăugând că a înfiinţat o echipă formată din 400 de ingineri care lucrează la acest proiect pentru care compania sa va investi un miliard de lire (1,14 miliarde de euro) pentru dezvoltarea acumulatorului şi a încă unui miliard de lire pentru maşina în sine.

Aceste sume fac parte dintr-un plan de investiţii de 2,5 miliarde de lire sterline (2,8 miliarde de euro) dezvăluit anterior de grupul care nu specificase însă despre ce proiect era vorba.

În vârstă de 70 de ani, creatorul aspiratorului fără sac, a uscătorului de păr şi a uscătorului electric de mâini nu s-a implicat niciodată până acum în sectorul de mijloacelor de transport.

Acest proiect ambiţios, desfăşurat în cel mai mare secret, se bazează pe ‘specialişti Dyson şi experţi din industria automobilelor’, a explicat Dyson într-un comunicat.

Maşina pe care inventatorul o promite va fi foarte diferită de alte autovehicule de acelaşi gen, fiind ‘proiectată în întregime de Dyson’. Însă, ‘desigur, lucrăm cu furnizori tradiţionali’, a precizat el.

Dezvăluit în mod oficial, ‘acest proiect va creşte rapid’, a adăugat Dyson care a atenţionat însă că nu va oferi ‘nicio informaţie” suplimentară pentru a ‘păstra confidenţialitatea cu privire la specificitatea vehiculului” său.

Dyson va decide în următoarele luni unde va fi produsă maşina sa şi a precizat că motorul este deja gata.

Grupul este foarte prezent în Marea Britanie, dar şi în Asia.”Vom face maşina unde facem acumulatorul. Vrem să fim aproape de furnizori, lucru logic din punct de vedere logistic’, a spus el fără a oferi mai multe detalii.

Grupul are aproximativ 8.500 de angajaţi în întreaga lume, inclusiv 4.000 în Marea Britanie, şi va recruta alte mii de angajaţi pentru proiectul auto, a adăugat Dyson.Omul de afaceri a dezvăluit că proiectul maşinii electrice va fi dezvoltat în vastul campus de cercetare pe care intenţionează să îl inaugureze pe un teren care a aparţinut Royal Air Force (RAF) situat în Hullavington, în sud-vestul Angliei.

James Dyson are o avere estimată la 4,5 miliarde de dolari.AGERPRES