Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus, miercuri, că o eventuală invazie a Rusiei în Ucraina va provoca un val de refugiați care vor veni în România, pentru a scăpa din calea conflictului.

Vasile Dîncu a spus că deși „există îngrijorare privind o posibilă degradare a situației” pe frontul din estul Ucrainei, totuși „nu putem să estimăm că va fi neapărat un conflict”.

„În acest moment, situația este incertă. Așteptăm și ne pregătim pentru orice scenariu”, a spus ministrul Apărării, la Antena 3.

El a precizat că în sistemele politice „supercentralizate”, precum Federația Rusă, „unde hotarăște un singur om”, este mult mai greu să anticipezi ce se va întâmpla.

Invazie de refugiați în România

Ministrul a adăugat că în cazul în care va fi o invazie rusă în Ucraina, atunci aproape sigur va exista un val de refugiați. „Am putea caza mii de eventuali refugiati, dar avem și o zonă de rezervă unde am putea aduce pana la zeci de mii (de refugiați)”, a explicat ministrul.

El a spus că planul de apărare a României nu este realizat în aceste zile, ci este stabilit de mult timp inclusiv în cadrul NATO.

Alertă în Marea Neagră: Rusia a început manevrele! Zeci de nave participă la exercițiu

Amintim că exerciţiile respective erau prevăzute în planul de instruire a forţelor sale armate elaborat pentru anul în curs, potrivit informațiilor transmise de tass.com

Astfel, o grupare navală a părăsit bazele de la Sevastopol şi Novorossiisk pentru a desfăşura exerciţiile în zonele desemnate. Aceasta cuprinde nave de luptă, dar şi nave de sprijin.

Informațiile transmise de Ministerul rus al Apărării

„Manevrele grupurilor operative combinate, grupurilor de asalt amfibiu şi de atac naval din Marea Neagră implică fregate, nave de sprijin, corvete cu rachete şi nave lansatoare de rachete, nave de asalt amfibiu, nave vânătoare de submarine şi de asemenea dragoare de mine”, este transmis într-o declaraţie de presă emisă de Ministerul rus al Apărării.

În timpul navigării către zonele desemnate pentru manevre, echipajele navelor vor desfăşura o serie de exerciţii de comunicaţii şi de manevrare în siguranţă în spaţii maritime intens navigate, precum şi un exerciţiu de apărare antiaeriană desfăşurat de pe mare.