Klaus Iohannis a efectuat o vizită în SUA, iar cu această ocazie, acesta a vorbit despre temerile referitoare la izbucnirea unui conflict nuclear mondial.

Președintele României susține că deși nimeni în afară de Rusia nu își dorește războiul, noua evoluția a narativului poate fi considerată o amenințare ”mai mult sau mai puțin directă” cu un război nuclear, nu doar împotriva Ucrainei, ci mai degrabă împotriva Europei.

Șeful statului a făcut referire la referendumurile privind anexarea zonelor din Ucraina ocupate de Rusia, care, potrivită acestuia, sunt ”complet inacceptabile” și nu vor fi recunoscute de nimeni.

Rusia amenință Europa cu un război nuclear?

„Nu îşi doreşte nimeni războiul, în afară de Rusia, Rusia care a atacat Ucraina. Iar noua evoluţie a narativului, care este o ameninţare mai mult sau mai puţin directă cu un război nuclear împotriva Europei, este, pur şi simplu, inacceptabilă şi trebuie combătută cu toată hotărârea.

Cum aceste referendumuri care se ţin în aceste zile în zone din Ucraina care au fost ocupate de Rusia sunt complet inacceptabile şi cred că nu vor fi recunoscute, practic, de nimeni”, a spus acesta.

Klaus Iohannis susține că amenințările venite din partea Rusiei nu pot fi tratate cu ușurință, el precizând că România, care este țară membră NATO este pregătită pentru orice tip de scenariu, chiar dacă nu își dorește acest lucru

„Însă nu putem să tratăm cu uşurinţă aceste ameninţări. România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu, doar că nu ne dorim orice scenariu, scenariul pe care ni-l dorim noi este retragerea Rusiei din Ucraina şi negocieri de pace, pentru asta cred că trebuie să se implice toată lumea”, a mai spus el.

România nu are de gând să intre în război

Iohannis a făcut un apel la populația României să nu între în panică, adăugând că România nu vrea să între în război cu Rusia, la fel cum nici NATO nu își dorește acest lucru.

Pe de altă parte, președintele țării susține că dacă va exista o escaladare, se vor lua măsuri, având în vedere tensiunile care s-au tot amplificat în special în ultimele săptămâni.

„Românii nu trebuie să intre în panică, România nu are de gând să intre în război, cum NATO nu are de gând să intre în război cu Rusia, dar descaladarea trebuie să existe de ambele părţi, nu putem noi doar să zicem că vrem pace şi cealaltă parte să ne ameninţe cu război.

Este o situaţie foarte tensionată şi noi, care avem cea mai lungă graniţă cu Ucraina dintre toţi aliaţii NATO, suntem într-o poziţie specială, însă suntem hotărâţi să facem faţă oricărui scenariu”, a  mai spus şeful statului.