Intră în vigoare de la 1 octombrie

Intră în vigoare de la 1 octombrie! Pe lista noilor măsuri fiscale se află și impozitarea microîntreprinderilor. Potrivit autorităților, acele microîntreprinderi care au venituri de până în 60.000 de euro vor fi impozitate cu 1%.

Impozitul va crește la 3% pentru acele microîntreprinderi care au venituri ce trec de suma mai sus precizată.

„(1) Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:
a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro inclusiv și care nu desfășoară activitățile prevăzute la lit. b) pct. 2;
b) 3%, pentru microîntreprinderile care:
1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau
2. desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5510 – Hoteluri şi alte facilități de cazare similare, 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, 5590 – Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice – numai pentru societățile profesionale cu personalitate juridică, constituite de avocați potrivit legii, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.”

taxa
SURSA FOTO: Dreamstime

A dispărut pragul de rentabilitate de 30%

În forma finală a legii nu mai apare pragul de rentabilitate de 30%. Dacă se trecea de acest prag, impozitul era de 16%.

Anterior, Marcel Boloș anunțase un impozit automat pe profit de 16% pentru microîntreprinderile care aveau o cifră de afaceri situată între 300.001 lei și 2,5 milioane de lei, cu o rată de profitabilitate mai mare de 30%. De altfel, era vorba și despre renunțarea la impozitul de 3% pentru cifra de afaceri.

Marcel Boloș spunea, referitor la impozitul automat și la pragul de rentabilitate, că ”se consideră că peste 30% e optimizare fiscală”.

Prevederea nu mai există în forma actuală a documentului intrat în posesia G4media.ro.

De altfel, sursa anterior precizată arată că sursele guvernamentale apropiate acestei chestiuni au precizat că mecanismul era, mai degrabă, un instrument pentru ANAF. Astfel, spun sursele, el nu ajuta deloc microîntreprinderile.

Cota de impozitare a microîntreprinderilor, recomandată de Banca Mondială

Marți dimineața, proiectul de lege a fost pus în dezbatere de către ministrul Finanțelor.

Proiectul de lege poate fi găsit pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor.  Alături de proiect se află și expunerea de motive, acolo unde găsim explicații pentru măsurile fiscale anunțate în spațiul public.

Astfel, avem informații și cu privire la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. Ministerul Finanțelor spune că, acum, există o singură cota de impozitare de 1% pentru toți contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

Impozitarea acestora nu este structurată în funcție de marjele de profit, mai arată MF.

„În cadrul Raportului privind sistemul fiscal din România, inclusiv analiza comparativă și recomandări pentru reforma cadrului fiscal, denumit în continuare Raport, printre alte aspecte referitoare la sistemul de impozitare pentru microîntreprinderi, Banca Mondială a analizat și cota de impozitare a microîntreprinderilor, opinând că actuala cotă de impozitare de 1%, trebuie revizuită în funcție de marjele de profit înregistrate de microîntreprinderi”, se mai arată în expunerea de motive.

De altfel, Ministerul Finanțelor spune că aplicarea unei cote de impozitare de 1% corespunde, din punctul de vedere al Băncii Mondiale, cu o marjă de profit de 6,25%, după deducerile fiscale permise de lege.

„Prin referire la analiza efectuată de Fondul Monetar Internațional (2022), care sugerează că marja medie de profit a IMM-urilor cu angajați este de aproximativ 12%, Banca Mondială opinează că, o cotă de impozitare de 1% este o cotă scăzută pentru microîntreprinderile cu angajați”, se continuă în expunerea de motive.