O măsură importantă luată de Guvern recent va face ca prețul berii să crească în România de la 1 august, concomitent cu prețul țigărilor, tutunului și prețul băuturilor alcoolice.

Astfel, conform măsurilor, acciza va crește cu 20%. Mai mult, de anul viitor, adică din 2023, se va majora cu încă 5% din cauza inflației.

Prețul berii va crește de la 1 august

Mai sunt doar câteva zile în care românii se vor putea bucura de prețuri mai mici la băuturile alcoolice, după ce s-a aflat că prețul berii va crește începând cu 1 august, chiar la final de vară, când căldura este mai mare, având în vedere că acciza la alcool a fost majorată de Guvern prin OUG 16/2022.

Julia Leferman, director general Berarii României, a spus că în ceea ce privește berea, acciza a crescut cu 20%, conform hotnews.ro.

“Această creștere apare într-un context economic local care este deja foarte dificil, marcat de efectele pandemiei, de războiul din Ucraina, dar și de creșterea accelerată a inflației, a prețurilor materiilor prime, energiei, gazelor și combustibilului. Estimăm că această creștere va afecta piața și mai mult”, a explicat Julia Leferman.

Totuși, conform specialiștilor, este greu de făcut un calcul despre cât reprezintă acciza în prețul berii, pentru că depinde de fiecare producător în parte și de marjele cu care lucrează.

Piața locală a berii a înregistrat o scădere de 10% în intervalul ianuarie-aprilie 2022

În același timp, în primele 4 luni ale anului, piața locală a berii a înregistrat o scădere de 10% în raport cu aceeași perioadă din 2021, după 2 ani de stagnare, pe fondul scăderii puterii de cumpărare a românilor și al creșterii accizei la bere va exista o contracție și mai mare a pieței și la consecințe economice negative care se vor resimți atât imediat, dar și în următorii ani.

„Cu o experiență asemănătoare ne-am confruntat în 2013 când, în urma creșterii presiunii fiscale, piața berii s-a redus cu 10%, urmată de o scădere a încasărilor din acciza la bere de peste 5 mln. lei în 2014, când s-a resimțit complet efectul majorării bruște a cuantumului accizei”, a mai spus directorul general Berarii României.

De precizat că de anul viitor creșterea accizei va fi în funcție de inflația pe 2022 plus 5%.

“Este greu să anticipăm strategia fiecărui jucător din piață. Ordonanța include mai multe măsuri fiscale.

De exemplu, pe lângă creșterea accizei, este prevăzută și creșterea TVA pentru Horeca. Din păcate, așa cum demonstrează economia, orice taxare suplimentară duce inevitabil la o creștere a prețului final”, a conchis Julia Leferman.