Minsterul Muncii a prezentat noi beneficii pentru români. Conform documentului, începând cu luna aprilie a acestui an, tichetele de masă ar putea să aibă o valoare mai mare.

Proiectul a fost pus în discuție de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale și prevede mai exact, creșterea tichetului de masă de la 20,09 la 20,17 lei.

“Pentru semestrul I al anului 2022, începând cu luna aprilie 2022, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi cuantumul de 20,17 lei. Valoarea nominal se aplică şi pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2022 respectiv, august 2022 şi septembrie 2022”, se arată în noua măsură.

De asemenea, tichetele de masă nu se mai acordă în format tipărit, ci se acordă pe card angajaților din România.

La ce valoare ajung noile tichete

Menționăm faptul că, pentru ca valoarea tichetelor să ajungă într-adevăr la această valoare, proiectul pus în dezbatere trebuie aprobat mai apoi de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi publicat în Monitorul Oficial ulterior.

Amintim faptul că sunt șanse destul de mari ca proiectul să treacă în contextul în care, o măsură similară a fost luată anul trecut. Mai exact, ultima dată când valoarea tichetelor de masă a fost majorată a fost în luna octombrie 2021. Atunci, de la 20.01 lei, tichetele de masă au ajuns la valoarea actuală, de 20.09 lei.

În ceea ce privește modul de utilizare al acestor tichete, ele sunt deseori folosite fie pentru achitarea mesei, fie pentru achizițonarea de produse alimentare.

Cum pot fi utilizate tichetele de masă

Pe de altă parte, o altă modificare pe care beneficiarii trebuie să o știe este legată de forma acestora Astfel, tichetele de masă nu mai pot fi date decât pe card din luna februarie, nu și în formă materială, cum s-a putut până acum, acest lucru făcând mult mai ușoară utilizarea sumei.

Menționăm faptul că, având o sarcină fiscală mult mai scăzută, tichetele de masă pot fi acordate tuturor salariaților, fie full, fie part time, inclusiv telesalariaților. Referitor la numărul tichetelor pe care un angajat le încasează, acestea nu se determina proporţional cu timpul lucrat.

Astfel, dacă într-o lună de lucru, cu 20 de zile lucrătoare existăă doi angajaţi care lucrează întreagă lună, însă unul are program întreg de 8 ore şi celălalt de 4 ore, ambii vor primi același număr, adică câte 20 de tichete de masă de fiecare.