Guvernul a fost aprobat, miercuri, proiectul de lege privind reglementarea activității prestatorului casnic, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„În acest fel se reglementează modul în care persoanele fizice, prestatori casnici fiind, vor putea desfășura activități casnice în beneficiul altor persoane și remunerarea acestora în tichete de activități casnice, valoarea nominală a unui tichet de activități casnice fiind de 15 lei, iar numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic anterior începerii activității.

Aceste măsuri sunt stipulate într-un proiect inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, care stabilește în plus că de aceste tichete pot beneficia și angajații, fie sub formă de primă, fie de bonus, pe lângă salariul de bază stabilit.

Este un sistem inovator de plată care se introduce în România și face parte din Componenta 13, Reforme sociale din Planul National de Redresare și Reziliență, respectiv Reforma Introducerea tichetelor de muncă și formalizarea muncii în domeniul lucrătorilor casnici.

După cum am comunicat în ultimele luni, pentru Guvernul Nicolae Ciucă implementarea PNRR este prioritară atât în privința folosirii banilor din acest fond, cât și din prisma reformelor care trebuie implementate.”, a spus miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Parlamentul urmează să se pronunțe asupra propunerii.

Ce prevede proiectul?

Proiectul de lege prevede impozitarea celor care desfășoară „activități casnice” precum curățenie, prepararea hranei, grădinărit, îngrijirea animalelor de companie, babbysitting. Astfel, persoanele care desfășoară activități casnice fără forme legale de muncă nu vor avea salariu, ci vor primi pentru munca depusă „tichete de activităţi casnice”.

Așadar, dacă cineva vrea să cheme o persoană care să le facă curățenie în casă sau să aibă grijă de copil, trebuie să cumpere de la ANOFM „tichete de activități casnice”, pe care să i le ofere persoanei respective. Un tichet are valoarea de 15 lei.

La rândul său, acea persoană care a prestat un astfel de serviciu, se duce cu tichetele primite la ANOFM și instituția îi dă banii, dar statul retrage contribuțiile și impozitul aferente.

Avantajul este că românii care lucrează fără contract de muncă în activități casnice vor benefica astfel de asigurarea în sistemul de asigurări sociale.

Potrivit proiectului, tichetele de activități casnice nu vor putea fi transferate altei persoane și pot fi preschimbate în bani în maximum 12 luni de la primirea acestora.