Intră în carantină din 16 ianuarie: Românii din Italia vor trebui să stea din nou în case. Autoritățile italiene au decis ca regiunile Lombardia, Alto Adige și Sicilia să intre în carantină. Măsura va intra în vigoare luni, 18 ianuarie.

Un purtător de cuvât al ministerului italian al Sănătății a declarat că ministrul Roberto Speranza va urma decretul de carantinare. Așadar, cele trei regiuni vor fi încadrate în zona roșie, notează AFP.

Amintim că Italia este împărțită în funcție de gravitatea situației epidemiologice. Așadar în Italia există:

  • Zone galbene – risc moderat
  • Zone portocalii – risc mediu
  • Zone roșii – risc ridicat

Intră în carantină din 16 ianuarie

Autoritățile italiene au impus măsuri restrictive pentru fiecare zonă, astfel:

  • Zona galbenă: barurile și restaurante sunt deschise până la ora 18:00. Nu pot fi serviți mai mult de patru clienți la aceeași masă.
  • Zona portocalie: sunt deschise toate magazinele. La restaurante se poate vinde mâncare doar pentru acasă.
  • Zona roșie: Magazinele sunt închise, cu excepția celor care comercializează bunuri de strictă necesitate. Restaurantele pot vinde doar mâncare pentru acasă

În toată țara circulația este interzisă între orele 22:00 – 05:00. Centrele comerciale sunt închise în weekend și de sărbătorile legale. Barurile se închis cel mai târziu la ora 18:00.

Guvernul de la Roma a prelungit până în 15 februarie interdicţia de deplasare dintr-o regiune în alta. Staţiunile de schi rămân închise până la aceeaşi dată.

Se dorește instituirea unor zone albe

Speranza a afirmat recent că guvernul are în vedere şi instituirea unor zone albe. Acolo nu vor mai exista restricţii pentru magazine, cinematografe, teatre, sălile de dans şi de sport. Totuși, vor fi obligatorii în continuare portul măştii şi distanţarea socială.

Deocamdată, nicio regiune din Italia nu îndeplineşte criteriile pentru încadrarea în această categorie – sub 50 de cazuri noi de infectare cu coronavirus la 100.000 de locuitori, timp de cel puţin trei săptămâni.