Italia a ajuns în cele din urmă la un acord, după multe runde de discuţii şi negocieri. Planul de relansare a economiei a fost în cele din urmă adoptat de către Guvernul condus de Giuseppe Conte.

Acest plan a generat numeroase controverse în forma sa iniţială, în special din cauza priorităţilor stabilite de guvernanţi şi de modul în care ar fi urmat să fie folosite fondurile de la Bruxelles.

Italia are acum un plan de relansare de 222,9 miliarde de euro

În noaptea de marţi spre miercuri, Executivul de la Roma a adoptat un plan ambiţios pentru stimularea relansării economiei italiene. Planul este în valoare de 222,9 miliarde de euro, transmite AFP.

“Consiliul de miniştri a aprobat #RecoveryPlan, cel mai mare plan de investiţii realizat vreodată în Italia”, a scris ministrul Economiei, Roberto Gualtieri, pe Twitter.

Tensiuni pe forma iniţială a planului

Planul de relansare trebuie prezentat Comisiei Europene până la data de 30 aprilie. Acesta a divizat coaliţia de afaceri în privinţa priorităţilor şi a utilizării corespunzătoare a fondurilor europene.

Doi miniştri ai partidului Italia Viva s-au abţinut şi ar putea demisiona miercuri. Asta ar pune în minoritate în Senat executivul premierului Giuseppe Conte. Este vorba despre Teresa Bellanova (Agricultură) şi Elena Bonetti (Familie),

Giuseppe Conte a cedat şi a fost de acord să îşi revizuiască propunerea iniţială privind acest plan. Fondurile alocate sănătăţii au fost crescute cu mai mult de jumătate. Cota investiţiilor a fost majorată, ridicându-se acum la 70%, faţă de 21% pentru stimulentele fiscale şi alte bonusuri.

Cum va folosi Italia banii europeni?

În iulie 2020, liderii europeni au ajuns la un acord istoric cu privire la un plan de relansare economică în valoare de 750 de miliarde de euro pentru a face faţă efectelor epidemiei de COVID-19. Italia poate solicita 208,6 miliarde de euro prin granturi şi împrumuturi. Ţara trebuie să îşi prezinte planul naţional pentru a obţine fonduri.

Roma intenţionează să cheltuiască 46,18 miliarde de euro pentru digitalizare şi inovare, 68,90 miliarde pentru „revoluţia verde”, 31,98 miliarde pentru „infrastructură pentru o mobilitate durabilă” şi 19,72 miliarde de euro pentru sănătate.

Planul italian subliniază şi „emanciparea economică şi socială totală a femeilor”, „creşterea nivelului de ocupare al tinerilor” şi „reducerea inegalităţilor teritoriale” în beneficiul regiunii de sud a peninsulei. Impactul acestui pachet de stimulente asupra PIB-ului italian este estimat la trei puncte procentuale până în 2026.