Fermierii români beneficiază de un sprijin nou pentru modernizarea agriculturii

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a autorizat și plătit, în cursul săptămânii trecute, fonduri europene în valoare totală de 17,6 milioane de euro (17.568.016 euro) pentru investițiile finanțate prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Sumele plătite beneficiarilor PNDR provin atât din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), în cuantum de 10,9 milioane de euro, cât și din Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene (EURI), respectiv suma de 5,20 milioane de euro, diferența până la suma totală fiind reprezentată de TVA. Aceste sume sunt aferente celei de-a doua solicitări de fonduri din luna februarie (25.02.2022).

„Plățile care intră în conturile beneficiarilor reprezintă un sprijin concret pentru modernizarea agriculturii, pentru dezvoltarea satului românesc. Încurajez fermierii să continue să aplice pentru finanțările prin programele pe care le derulăm. Îi asigur că au tot sprijinul din partea noastră pentru a continua să-și dezvolte afacerile” a declarat Adrian CHESNOIU, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Fondurile publice nerambursabile sunt plătite ca urmare a cererilor de plată primite de la beneficiarii publici și privați ai Programului Național de Dezvoltare Rurală, în conformitate cu contractele de finanțare încheiate, după ce au fost verificate și autorizate la plată de AFIR.

Reamintim că ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a transmis, vineri, 18 martie, că ministerul său lucrează la un program de sprijin pentru independenţa energetică a fermelor şi a companiilor din industria alimentară prin care se vor acorda sumele necesare pentru investiţii în energie regenerabilă.

Vești bune pentru companiile din industria alimentară! Ministrul Agriculturii: Lucrăm deja la un program de sprijin

„Prin plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, adoptată astăzi de Guvern, oferim predictibilitate fermierilor și producătorilor din toate sectoarele din agricultură și industria alimentară, în aceste vremuri tulburi, și îi ajutăm să mențină producțiile la un nivel ridicat.

Pentru cel puțin 1 an de zile, prețurile pentru companiile din agricultură și industrie alimentară vor fi plafonate astfel:

ENERGIE ELECTRICĂ – preț maxim: 1 leu/kWh, cu TVA inclus

GAZE NATURALE – preț maxim: 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus (în cazul clienților non-casnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh.)

Ne asigurăm, astfel, că protejăm agricultura și industria alimentară românească pentru a încerca să temperăm creșterea prețurilor de consum. Avem soluții și pe termen mediu și lung. Lucrăm deja la un program de sprijin pentru independența energetică a fermelor și a companiilor din industria alimentară prin care acordăm din Fondul de Modernizare sumele necesare pentru investiții în energie regenerabilă.”, a scris ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, pe pagina sa de Facebook.