Nu aveți voie să demolați gardul vecinului fără decizia instanței

Conflictele dintre vecini cu privire la gardul care separă proprietățile sunt destul de comune. Aceste conflicte pot apărea din diverse motive, cum ar fi plasarea incorectă a gardului, degradarea sau nerepararea acestuia. Ce măsuri legale pot fi luate în cazul disputelor?

În primul rând, este important să aveți în vedere că nu aveți voie să dărâmați gardul vecinului fără decizia instanței. Chiar dacă gardul vecinului este amplasat pe proprietatea dumneavoastră fără consimțământ, nu aveți dreptul legal de a-l dărâma fără o hotărâre judecătorească.

Actul de a distruge un bun care nu vă aparține, fără autorizație legală, este considerat infracțiune de distrugere, scrie avocatul Adrian Cuculis.

curte, gard
SURSA FOTO: Unsplash.com

Care sunt pașii legali pentru rezolvarea conflictului

Dacă descoperiți că vecinul a construit gardul pe proprietatea dumneavoastră, fără a respecta limitele de proprietate și fără acordul dumneavoastră, primul pas este să clarificați situația.

Înainte de a recurge la măsuri legale, încercați să discutați cu vecinul și să ajungeți la o înțelegere amiabilă. Medierea poate fi o soluție eficientă și mai puțin costisitoare.

Dacă dialogul nu rezolvă problema, consultați un avocat specializat în drept civil sau penal, în funcție de natura conflictului, pentru a primi sfaturi legale și pentru a întocmi documentele necesare pentru instanță.

Asigurați-vă că aveți toate documentele necesare, cum ar fi planurile de proprietate, măsurători și eventuale fotografii care dovedesc amplasarea gardului și starea acestuia.

Înainte de a demola gardul, trebuie să vă adresați instanței de judecată cu o acțiune în obligarea vecinului de a demola gardul. În cazul în care vecinul refuză să demoleze gardul, puteți solicita instanței autorizația de a efectua dumneavoastră demolarea, pe cheltuiala vecinului.

Formulați o plângere penală dacă vecinul v-a distrus gardul

În cazul în care se întâmplă ca gardul dumneavoastră să fie distrus de vecin ca act de răzbunare sau din alte motive nejustificate, puteți formula o plângere penală pentru distrugere.

Este recomandat să apelați la un avocat specializat în drept penal pentru a vă asigura că plângerea este corect întocmită și că aveți șanse mari de succes în instanță.