Potrivit USC Credit Union, Fico a raportat o creștere cu 77% a numărului de carduri afectate de infracțiuni de tip skimming la începutul anului 2023, 3.000 de instituții financiare fiind afectate de atacuri de skimming.

Creștere cu 77% a numărului de carduri afectate de infracțiuni de tip skimming

Aceste dispozitive au fost instalate pe bancomate, la pompele de benzină și la terminale de la punctele de vânzare.

FBI avertizează consumatorii să fie atenți la camerele ascunse, dispozitivele skimmer și suprapuneri de tastatură plasate deasupra celor instalate din fabricație.

Odată cu creșterea serviciilor de plată mobilă, mulți oameni au renunțat la cardurile de plată fizice. Cu toate acestea, potrivit unui consilier financiar, utilizarea unui portofel digital s-ar putea să nu fie atât de sigură pe cât se crede, potrivit Dailydot.

Nu conectați un cont bancar la Apple Pay!

Într-un videoclip viral care a strâns peste 317.000 de vizualizări, el a venit cu un sfat important:

„Nu conectați un cont bancar la Apple Pay”.

Alexis și Dean (@alexisanddean), TikTokeri care oferă sfaturi financiare, au avertizat asupra conectării conturilor bancare la Apple Pay și la servicii similare de plată mobilă.

„Nu vă conectați contul bancar”, a avertizat el, când a fost întrebat dacă Apple Pay este o modalitate sigură de plată. „Conectează-ți cardul de credit. Dacă vrei să fii în siguranță, scoate-ți cardul de debit din asta”, a recomandat el.

Apple Pay este sigur de utilizat?

În ciuda sfatului său, plata mobilă este lăudată, fiind considerată următoarea evoluție a securității.

Ascent detaliază modul în care Apple Pay este conectat la portofelul mobil al unui dispozitiv.

Acest portofel stochează carduri de credit, carduri de debit și de cadou. Folosind un instrument fără contact, numit cip Near Field Communication (NFC), un utilizator Apple Pay poate plăti folosind dispozitivele Apple în locul unui card fizic.

Acest cip NFC ascunde informațiile de identificare, spre deosebire de un card de credit tradițional, care lasă informații precise după fiecare glisare. În plus, Apple nu poate vedea informațiile personale ale utilizatorilor, iar aceștia pot șterge cardurile de credit atașate dispozitivului lor prin „Find my iPhone” dacă dispozitivul este pierdut sau furat.

banca, card
SURSA FOTO: Pexels

Mulți spun că Apple Pay este una dintre cele mai sigure forme de plată disponibile

Deși expertul a cerut prudență, mulți susțin că Apple Pay este una dintre cele mai sigure forme de plată disponibile.

„Este extrem de sigur. Cu cardurile fizice, magazinul primește numărul cardului Apple Pay și generează un „număr de card” de utilizare unică pe care, chiar dacă este furat, nu îl pot folosi din nou”, a răspuns un utilizator.

„Sunt inginer de securitate cibernetică și pot recomanda utilizarea unor metode de plată precum Apple Pay”, a adăugat un altul.

„Probabil este mai sigur. Este criptat”, a fost de acord un al treilea.

Alții au fost de partea lui Dean.

„Am folosit Apple Pay de ani de zile fără probleme. Sunt de acord, NU conecta un card de debit sau cont curent”, a spus un utilizator,

„Sunt 100% de acord”, a scris un al doilea.

Un alt utilizator a explicat, dând un exemplu personal, de ce oamenii trebuie să fie atenți.

„Mi-a fost furat telefonul și Apple a încasat 700 de dolari. Ai idee cum au făcut asta”, s-a întrebat el.

Verificarea bancomatelor înainte de a introduce un card

Pe lângă această tactică, experții recomandă utilizarea doar a bancomatelor aflate în incinta băncilor. Această precauție reduce riscul de instalare a dispozitivelor de skimming. E vorba de cele care sunt folosite pentru a fura datele cardului.

Skimming-ul reprezintă o formă de infracțiune informațională, în care o persoană obține în mod fraudulos datele stocate pe banda magnetică a unui card bancar. Este o activitate ilegală și adesea este folosită pentru furtul informațiilor financiare ale utilizatorilor.