Fără apartamentele turistice în Barcelona

Primarul orașului Barcelona, situat în nord-estul Spaniei, a declarat vineri că intenționează să interzică închirierea apartamentelor pentru scopuri turistice până în 2029.

Scopul acestei măsuri este să faciliteze accesul la locuințe pentru rezidenții orașului, în contextul în care Barcelona primește anual milioane de turiști.

Primarul Barcelonei, Jaume Collboni, a declarat într-o conferință de presă că Parlamentul catalan a autorizat ca primăria să nu mai reînnoiască licențele apartamentelor turistice. Drept urmare, vor fi eliberate pe piață 10.000 de locuințe pentru închiriere și vânzare în sectorul imobiliar.

Conform informațiilor furnizate de municipalitate, licențele apartamentelor turistice, care au fost reînnoite pentru cinci ani în noiembrie, vor ajunge la termen în noiembrie 2028.

Așadar, începând din 2029, apartamentele turistice existente în prezent în orașul Barcelona vor fi eliminate. Acest lucru se va întâmpla doar dacă planul nu este schimbat.

Barcelona intenționează să se bazeze pe un decret adoptat anul trecut de parlamentul regional al Cataloniei. El reglementează numărul de locuințe cu licență pentru utilizare turistică în orașele cu cea mai mare presiune imobiliară.

„Oraşul nu poate permite ca un număr atât de ridicat de apartamente să fie utilizat pentru activitatea turistică într-un context în care dificultatea de accedere la o locuinţă şi efectele negative ale suprapopulării turistice sunt evidente”, a argumentat Consiliul municipal într-un comunicat citat de AFP.

Barcelona, Spania
Imagine din Barcelona / SURSA FOTO: Dreamstime

Este cea mai mare problemă a Barcelonei

Jaume Collboni, primarul Barcelonei, a atras atenția asupra crizei acute de locuințe din capitala catalană, numind-o „cea mai importantă problemă” cu care se confruntă orașul.

Chiriile au înregistrat o creștere dramatică de 68% în ultimii zece ani. Actualmente 10.101 de locuințe beneficiază de licență pentru apartamente turistice.

Barcelona a suspendat eliberarea de noi licențe sub conducerea fostei primărițe Ada Colau (2015-2023), cunoscută pentru activismul său în domeniul dreptului la locuință.

Impactul turismului intens rămâne resimțit în piața imobiliară, mai ales după relaxarea restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19.

Reacționând la această situație, mai multe asociații locale au organizat o manifestație programată pentru 6 iulie în Barcelona. Manifestația are sloganul „Destul! Să punem limite turismului!”.

Această mișcare face parte dintr-un val mai larg de proteste desfășurate în ultimele luni în alte destinații turistice spaniole. Aici sunt incluse Insulele Canare și Palma de Mallorca.