Bangladesh, lovit de un ciclon puternic

Ciclonul Remal este programat să lovească coasta țării și zone din India vecină duminică seara, cu Departamentul de Meteorologie din Bangladesh avertizând asupra vânturilor puternice, cu rafale de până la 130 km/h.

Cicloanele au provocat moartea a sute de mii de oameni în Bangladesh în decursul ultimelor decenii, iar frecvența acestora care lovesc regiunea joasă și dens populată a crescut de la unul la trei pe an, ca urmare a schimbărilor climatice.

Există riscul ca ciclonul să provoace o creștere a nivelului mării de până la patru metri peste cota normală, ceea ce prezintă un pericol potențial, a declarat pentru AFP Muhammad Abul Kalam Mallik, un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Meteorologie.

Majoritatea zonelor de coastă din Bangladesh sunt situate la doar unu sau doi metri deasupra nivelului mării.

S-a ridicat nivelul de alertă ciclonică

Autoritățile din Bangladesh au ridicat nivelul de alertă ciclonică la cel mai înalt nivel, avertizând pescarii să rămână la mal și emițând ordine de evacuare pentru locuitorii din zonele vulnerabile.

Kamrul Hasan, secretarul guvernamental responsabil cu gestionarea dezastrelor, a declarat pentru AFP că ordinul de evacuare vizează relocarea celor care locuiesc în „locuințe nesigure și vulnerabile”.

„Cel puțin 800.000 de persoane au fost mutate către adăposturi anti-ciclonice”, a adăugat el.

Autoritățile au mobilizat zeci de mii de voluntari pentru a avertiza populația despre pericol.

În India, aeroportul din Kolkata a fost închis începând de duminică la prânz până luni dimineață, „în anticiparea unor vânturi puternice și ploi abundente”, conform anunțului autorităților aeroportuare, iar plajele din apropiere au fost închise.

Un ciclon este un sistem atmosferic caracterizat prin circulația în spirală a vântului în jurul unei zone de presiune joasă în centrul său. Acesta este opusul unui anticiclon, care are o zonă de presiune înaltă în centrul său și o circulație de vânt în spirală în direcție inversă.

Cicloanele pot fi de diferite dimensiuni și intensități și sunt responsabili pentru producerea unei game variate de condiții meteorologice, cum ar fi furtuni, ploi abundente, vânturi puternice și chiar tornade în unele cazuri.