Criteriile de selectie a dosarelor sunt prioritatile de acordare a burselor in domenii de interes pentru formarea de specialisti romani, reprezentativitatea domeniului bursei in tara in care se solicita efectuarea stagiului de studii si rezultatele evaluarii dosarului de candidatura.Primul pas pe care trebuie sa-l faca orice solicitant este sa se uite pe site-ul dedicat burselor in strainatate si sa vada care tip de studii este cel mai potrivit pentru scopurile urmarite. Apoi, trebuie sa vada care sunt conditiile si daca le indeplinesc intocmai. In continuare, trebuie sa planifice o strategie menita sa asigure punerea la punct a dosarului de candidatura. Sfatul meu este sa inceapa mai intai cu actele care trebuie procurate de la diverse institutii sau persoane, si apoi sa se dedice traducerii sau autentificarii actelor de studii existente in sertarul de acasa.
Obtinerea unei burse obliga la obtinerea acceptului universitatii unde vor sa efectueze stagiul de studii. Foarte multi candidati intampina mari probleme in obtinerea acordului din strainatate. Pe site-ul nostru, sunt link-uri catre toate institutiile de invatamant superior din toata lumea, care dau mai usor astfel de avize. Candidatii pot trimite e-mailuri la toate facultatile si au mari sanse sa obtina aprobarea, daca fac demersuri cu o luna cel putin inainte de termenul limita pentru depunerea dosarului.Al doilea lucru important il reprezinta alegerea domeniului in care vor sa studieze. Trebuie sa se gandeasca la un domeniu de interes in acest moment pentru Romania, iar cele evidentiate in cadrul burselor “Titulescu” ar putea fi relevante. Sunt insa importante si domeniile care vizeaza strategia de dezvoltare a Romaniei, independent de cele strict vizate prin politicile de integrare. In functie de domeniul ales, trebuie analizata cu aceeasi atentie si tema proiectului propus: Este foarte importanta compatibilitatea cu domeniul, interesul actual pentru societate, noutatea, gradul de inovatie. In functie de argumentele aduse, candidatii pot obtine cu usurinta acordul unei universitati si sunt avantajati si in cadrul punctajului acordat de comisia de evaluare din Romania. In cadrul analizelor facute de comisia de evaluare a dosarelor, vor fi in avantaj candidatii care dovedesc ca au participat la sesiuni stiintifice, la dezbateri in cadrul unor manifestari sau care au publicat articole sau lucrari de specialitate.


Un alt aspect care trebuie tratat cu mare atentie il reprezinta recomandarile pe care trebuie sa le puna la dosar. Multi vin cu recomandari de la profesori din scoala generala sau liceu. Comisia va aprecia, desigur, in mai mare masura recomandarile facute de un profesor universitar sau chiar de un asistent care preda in domeniul pentru care candidatul solicita bursa, data fiind relevanta aprecierilor si a conexiunilor. Conteaza foarte mult, in cadrul sistemului de punctare, “greutatea” numelui si a contributiei referentului in domeniul respectiv.