Numărul utilizatorilor care accesează internetul prin conexiuni mobile (fie de pe telefon, fie de pe laptop, prin intermediul unui modem) a crecut de cinci ori în ultimii doi ani.

 

La sfârşitul lunii iunie, cifrele privind accesarea internetului prin conexiuni mobile s-au apropiat foarte mult de cele pentru conexiunilor clasice – prin linii fixe.

 

Potrivit datelor ANCOM, instituţia care supraveghează şi reglementează piaţa serviciilor de telecoomunicaţii, în primul semestru al lui 2009, numărul conexiunilor la puncte fixe (prin cablu, prin linii ADSL, etc) se ridica la 2,65 de milioane. Iar numărul celor care au accesat cel puţin odată internetul printr-o conexiune mobilă se ridică la 2,43 de milioane.

 

În aceste condiţii, este posibil ca, până la sfârşitul anului, balanţa să se încline în favoarea conexiunilor la internet prin reţelele mobile. Explicaţia: marii operatori de telefonie mobilă şi-au dezvoltate reţelele care permit accesul la internet la viteze mari şi au lansat oferte pentru conexiuni la internet la preţuri comparabile cu cele ale providerilor de servicii prin cablu.

 

Viteze de extindere diferite

 

În a doua jumătate a lui 2007, autoritatea de reglementare în comunicaţii inventariase puţin peste 2 milioane de conexiuni la internet, din care trei sferturi pentru acces la puncte fixe. În ultimii doi ani, numărul conexiunilor pentru acces la puncte mobile a crescut de la 0,53 de milioane la 2,43 milioane, numai în ultimul semestru creşterea fiind de 58,8%. În cazul accesului la puncte fixe, numărul de conexiuni a crescut cu 1,1 milioane în ultimii doi ani, creşterea fiind frânată în ultimul semestru la doar 5,5%.

 

0-43302-conexiuni.jpg

 

Pentru accesarea interneului prin puncte fixe, cele mai populare soluţii tehnice sunt cablul clasic de reţea –UFP-FTP-, (cu 1,35 milioane de conexiuni), urmat de tehnologia xDSL cu 0,73 milioane de conexiuni şi cablurile coaxiale – cu 0,45 milioane de conexiuni. ANCOM a inventariat doar 90.000 de conexiuni prin fibră optică.

 

În cazul conexiunile mobile broadband la internet sunt disponibile în România prin mai multe soluţii tehnice: EDGE, CDMA, EV-DO, 3G. Din cele 2,43 de milioane de conexiuni la internet de pe mobil, 1,09 milioane provin de pe cartele preplătite, iar 1,33 sunt aferente abonamentelor.