Pasionații de pescuit trebuie să respecte mai multe reguli în România. Prima condiție ține de posesia unui permis valabil. Acest document este obligatoriu pentru oricine vrea să se bucure de această activitate în apele publice din țară.

Pasionații de pescuit trebuie să respecte mai multe reguli

Acest permis este emis de către Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA). Cei care nu dețin documentul și sunt prinși vor fi amendați pentru braconaj piscicol. Amenda începe de la 300 de lei și poate ajunge până la 600 de lei.

A doua regulă este că anumite soiuri de pești pot fi prinse doar în momente specifice. Mai precis, unele specii pot fi prinse în funcție de perioada de reproducere sau alte restricții impuse de deținătorii apelor.

Un astfel de exemplu este păstrăvul. Această specie nu poate fi vânată în lunile octombrie-februarie. Sunt implementate unele restricții în lunile aprilie și mai.

Acestea țin de perioada de reproducere, timpul din zi sau tipul de momeală. La rândul lor, știuca și șalăul prezintă anumite restricții în lunile martie-mai, iar celelalte specii în lunile aprilie-mai.

Pescuitul este legal în celelalte perioade din an, cât timp persoanele care dețin apele nu impun anumite reguli.

pescuit, apa, pesti
SURSA FOTO: Pexels

Este interzisă păstrarea capturii în plase de pescuit

O altă regulă interzice păstrarea capturii în plase de pescuit. Din acest motiv, trebuie folosite recipiente corespunzătoare. Mai mult, pescuitul poate fi interzis pe timp de noapte, pe anumite ape.

Intervalele orare trebuie respectate cu strictețe. Un exemplu este pescuitul pe Dunăre și brațele sale, lacurile de acumulare de pe răul Olt și nu numai.

În acest caz, pescuitul este interzis de la ora 22:00, până dimineață la ora 06:00.

Amintim că nu toate apele din România unde pescuitul este posibil sunt deținute de stat.

Multe dintre ele sunt deținute de către persoane fizice sau juridice. Astfel, ele sunt private iar fiecare proprietar în parte este liber să impună propriile reguli.

Acestea trebuie respectate în același timp cu cele impuse de autoritățile române. Din acest motiv, pasionații de pescuit trebuie să se informeze de fiecare dată când vor să se bucure de această activitate.

Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) oferă mai multe informații pe site-ul său.